我が家の簡単クリームシチュー(3~4人分)
①じゃがいも2個の皮をむいて一口大に切る、人参1/2本は5mm幅のいちょう切りにして、ラップで包んで600Wレンジで3分加熱する。
②ブロッコリー1/2株は小房に分けて煮沸水に20秒処理。
③鍋にバター20gを入れて加熱し、中火で肉を入れて表面を焼く。
④肉の色が変わったら、玉ねぎ1個8等分に切り・じゃがいも・人参を加え、玉ねぎが少し透き通るまで炒める。
⑤薄力粉大匙3を加え、粉っぽさがなくなるまで炒め、水200mℓ・牛乳500mℓ・コンソメ1個(粉でも良い)を強火で煮る。
⑥沸騰したら、弱めの中火で時々混ぜながら野菜が柔らかくなるまで煮る。
⑦野菜が柔らかくなったら、スライスチーズ1枚を手でちぎって加え、チーズが溶けたら塩・こしょうで味を整え、ブロッコリーを加え、ひと煮して出来上り。
*味付けは市販のシチューの素でも良い。
*肉は鶏肉・豚肉・ベーコンや牡蠣なども良い。
Easy cream stew at home (for 3~4 people)
①Peel 2 potatoes and cut them into bite-sized pieces, chop 1/2 carrot into 5mm wide chops and wrap in plastic wrap Heat in the 600W range for 3 minutes.
②Divide 1/2 broccoli into small bunches and treat in boiling water for 20 seconds.
③Put 20 g of butter in a saucepan and heat, put the meat over medium heat and sear the surface.
④When the color of the meat changes, cut 1 onion into 8 equal pieces, add the potatoes and carrots, and fry until the onion is slightly clear.
⑤Add 3 large spoons of plain flour, fry until no longer powdery, and boil 200 m l of water, 500 ml of milk, and 1 consommé (powder is fine) over high heat.
⑥After boiling, simmer over medium-low heat, mixing occasionally, until the vegetables are tender.
⑦When the vegetables are soft, tear one slice of cheese by hand and add it, and when the cheese melts, season it with salt and pepper, add broccoli, and simmer.
*Seasoning can be a commercially available stew base.
* Meat such as chicken, pork, bacon and oysters are also good.