おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  小蕪の糠漬け

2022年11月24日 | 日記

小蕪の糠漬け

小蕪の収穫が本格的にはじまりました。早速糠漬けや色々な料理を作ります。    

  

①小蕪塩を手でこすりつける、葉も洗う。

②①をぬか床に漬けて1晩おく。

③細かく切り皿に盛り付ける。

*スイカの皮・なすも同じように漬ける。

糠漬けの床の作り 

糠1500g・水1500mℓ・塩200gを均一に混ぜる。容器はプラスチックの蓋の出来るものが良い。

作りはじめて1週間は1日に2回朝晩、底からしっかりかき混ぜます。ぬか漬けを続けると、だんだんぬか漬けが美味しくなる。野菜からの水分が出て、塩気が足りなくなったら、糠と塩を追加する。旨みの昆布・唐辛子・山椒などを加えるのも良い。
 ぬか床は30℃以上になってしまうと、ぬか床の菌が異常発酵する場合があるので、季節によっては冷蔵庫に入れる。ぬか漬けにする野菜は、水洗いした後に、塩もみしてから漬けると早く漬かる。

Pickled small turnip bran

The harvest of small turnips has begun in earnest. I will immediately make bran pickles and various dishes.

     

①Rub the small turnip salt with your hands, wash the leaves as well.

②Soak① on the bran floor and leave for one night.

③Cut into small pieces and serve on a plate.

* Pickle watermelon peels and eggplants in the same way.

Making a bran-pickled floor

Mix 1500g of bran, 1500ml of water, and 200g of salt evenly. The container should have a plastic lid.

For the first week, stir thoroughly from the bottom twice a day, morning and evening. If you continue to pickle bran, the bran pickle will gradually become more delicious. When the moisture from the vegetables comes out and there is not enough saltiness, add bran and salt. It is also good to add umami kelp, chili pepper, sansho, etc. If the temperature of the bran bed reaches 30°C or higher, the bacteria in the bran bed may ferment abnormally, so depending on the season, put it in the refrigerator. Vegetables to be pickled in bran can be pickled faster if they are washed with water and salted.

コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする