おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 蕗の薹の天ぷら 

2023年02月25日 | 日記

蕗の薹の天ぷら

蕗の薹今年の初収穫、新芽は天ぷらなど蕗味噌などで食べます。

 

①蕗の薹を洗い外皮を取り除き天ぷら粉を水で溶き、まぶす。

*天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単。

*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。

②①をサラダ油160℃くらいで①を揚げる。

③皿に盛る

*天ぷらの衣の付け方は、衣を付け均一に絞り、揚げると綺麗にあがる。

*食するのはそのままや天つゆや塩や末茶塩でも良い。

Butterbur Tempura

Butterbur bush The first harvest of this year, the sprouts are eaten with tempura and other butterbur miso.

   

①Wash the butterbur bushes, remove the outer skin, dissolve the tempura powder in water, and

* Tempura flour is a little expensive for commercial products, but it is easy to dissolve with water.

* For homemade tempura flour, use flour and eggs with sake, add ice appropriately, and do not stir.

②Fry ① in salad oil at about 160°C.

③Serve on a plate.

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おばさんの料理教室  我が家の昼ご飯

2023年02月25日 | 日記

我が家の昼ご飯

椎茸と菜花の収穫がありその他野菜を炒め合わせました。

  

①ほうれん草とベーコンを炒め味付け。

②椎茸をバターで炒める。

③菜花を茹で辛し和え。

④キヤベツ・ピーマン・ベーコンを炒める。

⑤人参をスライスしてさっとサラダ油で炒める。

⑥豚肉をしゃぶしゃぶで味付け。

⑦それぞれを皿に盛り付け出来上がり。

Lunch at our house

I harvested shiitake mushrooms and rape blossoms, so I cooked them easily.

  

①Stir-fry spinach and bacon to taste.

②Fry shiitake mushrooms in butter.

③Boil rape flowers and toss them with spices.

④Stir-fried bacon with kiyabetsu and bell peppers.

⑤Cut the carrots into slices and quickly fry them in salad oil.

⑥Pork seasoned with shabu-shabu.

⑦Serve each on a plate and voila.

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おばさんの料理教室  蕗の薹の豆腐和え

2023年02月25日 | 日記

蕗の薹の豆腐和え

春の香りの蕗の薹を茹で、豆腐・網海老・醤油麹で食べました。

   

①蕗の薹を細かく刻み、さっと茹でる。

②皿に大根や豆腐・鰹節・ちりめんじゃこ・網海老などを乗せポン酢をかけ出来上がり。 今回は豆腐・網海老・醤油麹のあるもので。

*肉類や色々なものに天盛り付けるのも良い。

*茹でる代わり油で炒めても好みで。

Butterbur with tofu

I boiled the spring-scented butterbur and ate it with tofu, shrimp and soy sauce koji.

   

①Finely chop the butterbur and boil it quickly.

➁Put daikon, tofu, bonito flakes, chirimenjako, net shrimp, etc. on a plate and pour ponzu sauce on it. This time, it was with tofu, shrimp and soy sauce koji.

* It is also good to serve it on meat and various other things.

* You can fry it in oil instead of boiling.

 

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