蕗の薹の天ぷら
蕗の薹今年の初収穫、新芽は天ぷらなど蕗味噌などで食べます。
①蕗の薹を洗い外皮を取り除き天ぷら粉を水で溶き、まぶす。
*天ぷら粉は、市販品は少し高いが水で溶くだけで簡単。
*自家製の天ぷら粉は小麦粉・卵を酒でとき、氷を適当に入れ、かき混ぜないで使う。
②①をサラダ油160℃くらいで①を揚げる。
③皿に盛る。
*天ぷらの衣の付け方は、衣を付け均一に絞り、揚げると綺麗にあがる。
*食するのはそのままや天つゆや塩や末茶塩でも良い。
Butterbur Tempura
Butterbur bush The first harvest of this year, the sprouts are eaten with tempura and other butterbur miso.
①Wash the butterbur bushes, remove the outer skin, dissolve the tempura powder in water, and
* Tempura flour is a little expensive for commercial products, but it is easy to dissolve with water.
* For homemade tempura flour, use flour and eggs with sake, add ice appropriately, and do not stir.
②Fry ① in salad oil at about 160°C.
③Serve on a plate.