おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  トマトのすき焼き

2021年07月16日 | 日記

トマトのすき焼き

今の時期とトマトの収穫最盛期、肉を使いすき焼きが美味しい

   

①玉ねぎは1cm幅・人参スライス・茸(椎茸・エノキ)・しめじは石づきを切り落とし、手でほぐし電子レンジ500w3分保温。

②牛肉は一口大に切る。

フライパンに有塩バターを入れて中火で熱し、②とすき焼きのたれと醤油を入れて炒め、肉の色が変わったら①を入れ炒め、玉ねぎがしんなりして来たらトマト入れ煮込み、塩・胡椒で味付け味を整える。

④器に盛り付け出来上がり

Sakiyaki tomatoes

    

①The onion is 1cm wide, carrot slices, mushrooms (shiitake mushrooms, enoki)and steji are cut off the stone, loosened by hand, and kept warm in the microwave for 500w3 minutes.

②Cut the beef into bite-sized pieces .

③Put the saltedbutter in a frying pan and heat it over mediumheat, stir-fry  sakiyaki sauce and soy sauce, add when the color of the meat changes, stir-fry the onions, bring the onions to a simmer, season with salt   and pepper .

④It is possible to add it to the vessel and it is done .

 

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おばさんの料理教室 簡単トマトとゴーヤのチャンプル

2021年07月15日 | 日記

簡単トマトとゴーヤのチャンプル

     

①ゴーヤの種を取り横に5mm位に細かく切り塩をまぶし電子レンジ500w3分。

②卵をフライパンでスクランブルに焼いておく。

③トマトを2cm角に切って置く。

④①を油で炒め②・③・豆腐を入れ塩・胡椒で味付けて出来上がり。

      Easy Tomato and Goya Chample

  

①Cut the gourd into small pieces, sprinkle with salt and microwave 500w3 minutes.

②Leave the eggs scrambled in a frying pan.

③Cut the tomatoes into 2 cm squares and place.

④Stir-fry in oil , , add tofu and season with salt and pepper.

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おばさんの料理教室 ハマチのカルパッチョ 

2021年07月15日 | 日記

ハマチのカルパッチョ 

カルパッチョは、西洋では生の牛ヒレ肉の薄切りに、チーズもしくはソースなどの調味料をかけた料理の総称である。

イタリア画家であるヴィットーレ・カルパッチョが薄切りの生牛肉パルミジャーノ・レッジャーノをかけた料理を好んだことから、彼の名を取ってカルパッチョと呼ばれているという説がある。

魚のカルパッチョ(日本発祥)

日本においては、マグロカツオサケなどの魚の刺身を使用したカルパッチョが和洋折衷料理(西洋料理の日本風アレンジ)の代表例となっている。

     

                                          我が家の夕飯

①野菜を皿に盛る、野菜は、茹でたブロッコリー・キャベツ・人参(電子レンジ500w3分)・生のキュウリなど季節の野菜。 

②ハマチの切り身をの上に盛り、食べる時に酢醤油・オリーブオイルをかける。

  茹で卵・ベルガモットの花があり盛り付けました。

*魚は、タコ・マグロ・サーモン・カツオのたたき・白身の魚食塩水で絞めて置く)・貝類も美味しい。  

* 魚の少し古い場合は、塩・胡椒で下味をつけておくと、美味しい。 

ドレッシング・・酢:醤油:油=1:1:2に塩・胡椒:砂糖少々。

Hamachi Carpaccio

Carpaccio  is a generic term for dishes in the West in which raw beef is sliced with thin slices of meat and  seasonings such as cheese or sauce.

   There is a theory that the Italian painter Vittorio Carpaccio is called Carpaccio because he liked the dish of thinly sliced raw beef with Parmigiano Reggiano.

Fish Carpaccio (originated in Japan)

In Japan,   carpaccio using sashimi of fish such as tuna, bonito, and salmon is a prime example of Japanese-Western eclectic cuisine (Japanese-style arrangement of Western cuisine).

①Vegetables are each each each serve on a plate, and seasonal vegetables  such as boiled broccoli, cabbage, carrots (microwave 500w3 minutes)and raw

②The slices of hamachi are eaten on top of (1) and added with vinegared soy sauce and olive oil when

③There are boiled eggs and bergamot flowers.

* The fish is also delicious: octopus, tuna, salmon, seared bonito, white fish (squeezed with saline water), and shellfish.

* If the fish is a little old, season it with salt and pepper and it will be delicious.

* Dressing/ Vinegar: Soy sauce: oil = 1:1:2 Salt and pepper: A little sugar.

 

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おばさんの料理教室 トウモロコシのゆで方

2021年07月13日 | 日記

 トウモロコシのゆで方

         

 お湯からゆでることでシャキッとした歯応えのとうもろこしに仕上がりまた、塩を加えてゆでることで甘さが際立つので、とても美味しい。

①トウモロコシの皮を一枚ほどの残し取り去る。

②熱湯の中に塩を加え3~5茹でたら来上がり。

とうもろこしを電子レンジで加熱する方法

①皮つきのままラップをして電子レンジ500w5分程度加熱。

②触れる程度に温度が冷めたら、ラップを外して完成。

How to boil corn

Boiling from hot water creates a crispy corn texture, and the sweetness stands out by adding salt and boiling it, so it is very delicious.

①emove a piece of corn skin.

alt in boiling water salt Add  3 to 5 boils and come up .

How to heat corn in a microwave oven

①rap the skin and heat the microwave oven for about 500w5 minutes.

hen the temperature cools to the extent that it touches, remove the wrap and complete.

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おばさんの料理教室 焼き飯

2021年07月12日 | 日記

焼き飯

    旬の野菜をふんだんに使った焼き飯

                 

①玉ねぎ・人参・シメジ・ブロッコリー軸その他適当な野菜を電子レンジで加熱して置く。

②ショルダーベーコンをサラダ油大匙1で炒め、①を加え炒める。

③②にご飯を加え、醤油・コンソメ・塩・胡椒少々で味を整え混ぜ合わせ皿に盛りゆで卵・茹でブロッコリー・ちりめんじゃこ(臭みを取るのにフライパンで焼くさつと焼く)を添えて出来上がり。

*季節の野菜オクラ・キャベツ・ほうれん草・キャベツ・チンゲン采・ケール・カレー粉等・肉は牛肉・鶏・ベーコン・ハム・ツナ缶でも良い。

fried rice

Grilled rice with plenty of seasonal vegetables

     

①Heat onions, carrots, simage, broccoli axes and other suitable vegetables in the microwave.

②Saute shoulder bacon in 1 tablespoon of salad oil, add (1) and fry.

③② Add rice to, season with soy sauce, consome, salt and pepper, and combine in a dish with boiled eggs, boiled broccoli, and chili menjako (grilled in a frying pan to remove the smell).

* Seasonal vegetables Okra, cabbage, spinach,  cabbage, Qinggen, kale, curry powder, meat, etc. can be beef, chicken, bacon, ham, tuna cans.  

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おばさんの料理教室 そうめん納豆 

2021年07月11日 | 日記

そうめん納豆 

夏場は冷し納豆そうめんは如何ですか。ねばねばの納豆に、卵黄の相性良い。

     

鍋にお湯が沸騰したら、そうめんを入れて茹でる。

②ボウルに納豆、付属のタレを入れて混ぜ合わせる。

③器に①に出汁をかけて②を盛り付け、梅干し・刻み紫蘇、卵をかけて完成。

*煮魚や明太子の天盛も良い。

Somen Natto

How about natto somen in summer?  Sticky natto goes well with egg yolks .

①When the hot water boils in a saucepan, put somen and boil it .

②Put natto and the included sauce in a bowl and mix.

③Put the broth on the bowl and put on it, and finish it with umeboshi, chopped shiso, and eggs.

* Simmered fish and meiko tempura are also good.

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おばさんの料理教室 アサリパスタ

2021年07月09日 | 日記

    アサリパスタ    

アサリトキノコとの組み合わせが美味しい。隠し味にこぶ茶を入れているので、後味引き美味しい。

 

①アサリは市販品を使います。

②フライパンにアサリ・むきエビ・酒・すりおろし生姜・椎茸(茸類)炒める。

③椎茸がしんなりしたら、こぶ茶2gを入れてよく絡ませたら、オリーブオイルを加えて茹でたパスタを加える。

④全体をよく混ぜたら最後に醤油適量を回し入れ完成。

Clam Pasta

The combination with clams and mushrooms is delicious. Because I put the coffee in the hidden taste, it is delicious after a taste.   

①Clams are commercially available.

②Fry clams , peeled shrimp, sake , grated ginger , shiitake mushrooms in a frying pan .

③When the shiitake mushrooms are shiny, add 2 g of kobucha and stir to entwined, add olive oil and add the boiled pasta .

④After mixing the whole well, finally turn the appropriate amount of soy sauce and.

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おばさんの料理教室 ハクビシンの捕獲

2021年07月09日 | 日記

ハクビシンの捕獲

ハクビシン対策

昨年はトマト収穫途中ハクビシンの被害に会い全滅・ブロッコリーの苗全滅・ブロッコリーの枝芽食い荒らされる。

大津市の農林水産課鳥獣対策室に申請し、捕獲網を無償で借りられるので借りる。

捕獲したものは市が引き取って処分してくれる。

ハクビシンは、イチゴやトマトなどの野菜を、収穫寸前に食い荒らす・・トホホ。

ハクビシンは雑食性の為、カエルやねずみ・昆虫・果物など何でも食べるらしい。

今回は、いわしの頭で捕獲、また甘い果物を好み、バナナやリンゴ・ナシなどを使用すると良い。吊り餌式の罠を使用する場合は、リンゴなど突き刺しても落ちない固いものを選ぶ。

バナナなどの柔らかい物は、エサだけ外して逃げていくことがある。柔らかい餌は、ミカンのネットなどに入れて、それを結びつけると良い。こうすると、針に突き刺さらない餌の使用も可能になる。他にもピーナッツや魚・肉ソーセージなども効果的とか。

Capture of Hakubishin

Hakubishin Countermeasures Last year, I met the damage of hakubicin on the way to harvest tomatoes, and I was annihilated, broccoli seedlings were wiped out, and broccoli branches were eaten.

Apply to the Bird and Animal Control Office of the Agriculture, Forestry and Fisheries Division of City , and rent a capture net because you can borrow it free of charge .

The city will take over and dispose of what you capture.

Hakubishin eats vegetables such as strawberries and tomatoes just before harvesting .

 

Because hakubicinisomnivorous,itseems to eat anything such as frogs, frogs insects , fruits , etc .

This time, caught with a sardine head, you also prefer sweet fruits,  and it is good to use bananas, apples, pears, etc. When using a hanging bait trap, choose a hard one that does not fall off even if you pierce it, such as an apple.

Soft objects such as bananas may escape by removing only the food.  A soft bait can be put  in a mican net or the like and tied together . This also allows the use of bait that does not stick into the needle . Peanuts, fish, and meat sausages are also effective. 

 

 

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おばさんの料理教室 ハムエッグ

2021年07月07日 | 日記

ハムエッグ

朝食にぴったりな、旨味たっぷりのロースハムと、卵がよく合う。 

1人前

①中火で熱したフライパンにサラダ油小匙1を敷き、ロースハム2枚、卵1個を入れ、塩こしょう2つまみをふり、蓋をする。

②2分ほど加熱し、白身が白くなったら、火から下ろす。

③器に盛り付け、茹でたブロッコリーを添え完成です。

Ham Egg

The ham-egg-flavored loin ham and eggs go well with the perfect breakfast. 

person before

①In a frying pan heated over medium heat, lay 1 teaspoon of salad oil, add  loin hams and 1 egg , sprinkle 2 pinches of salt and pepper , and cover  .

②Heat for about 2 minutes, and when the whites are white, remove from the heat.

③Serve in a bowl and serve with boiled.

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おばさんの料理教室 いわしのフライ

2021年07月07日 | 日記

いわしのフライ 

             

①ビニール袋に天ぷら粉・洗ったいわしを入れ、振り混ぜ粉をまぶす。

②卵をからめて、パン粉を付けて、170℃で揚げる。

③皿に千切りキャベツを天盛り、いわしフライを盛り付け、レモン・とんかつソース・オーロラソース・マヨネーズ等を添える タルタルソースで食べるのも美味しい。

Fried Sardines

①Put tempura powder and washed sardines in a plastic bag and sprinkle with

②Make a chicken, bread crumbs and fry at1 170℃.

③It is also delicious to eat shredded cabbage on a plate, fried sardines, and tartar sauce with lemon, tonkatsu sauce, aurora sauce, mayonnaise, etc.

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おばさんの料理教室 たらこのパスタ 

2021年07月06日 | 日記

たらこのパスタ    

母ちゃんが留守とき簡単に作ってみよう。

                        

明太子40g・マヨネーズ大さじ1・めんつゆ (2倍濃縮)大さじ1・有塩バター10gを混ぜ合わせる。

②スパゲティ100gを茹で、お湯を切りして①を混ぜる。

③皿に盛りつけ、茹でたブロッコリー・刻み海苔・紫蘇の葉の適量や茹で卵を乗せるのも

Pasta with Tarashi

Let's make it easily when mother is away.  

        

①Mix 40g of meiko 1 tablespoon mayonnaise 1 tablespoon of rice (twice concentrated) and10g of salted butter .

②Boil 100g spaghetti, cut off the hot water and mix .

③Serve on a plate, and put the boiled broccoli, chopped nori, shiso leaves and boiled.

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おばさんの料理教室 素麺サラダ

2021年07月05日 | 日記

素麺サラダ   

                           

①素麵を茹でる。

②キュウリ・トマトをぶつ切り。

③人参スライスして電子レンジ500w3分。

④器に①②やハムやショルダーベーコン・ツナ缶等盛り付け紫蘇の葉みじん切りをパラパラし出汁をかけて出来上がり。       

Noodle Salad

           

①Boil Noodle  the bare water.

②Cut cucumber and tomato into pieces.

③Carrot sliced microwave oven 500w3 minutes.

④The bowl is made by parading (1) (2), ham, shoulder bacon, tuna cans, etc. with chopped shiso leaves.

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おばさんの料理教室 キュウリの収穫

2021年07月04日 | 日記

キュウリの収穫   

  とげとげのキュウリの収獲真っ盛り。

今、家庭菜園の季節のキュウリの収穫が、サラダや糠漬け等色々な料理に使います。

Cucumber Harvest

The harvest of the cucumber of the toss and the toss is in full use.

       

Now, the harvest of seasonal cucumbers in the kitchen garden is used for various dishes such as salads and bran pickles.

 

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おばさんの料理教室 手作りのタルタルソース

2021年07月03日 | 日記

手作りのタルタルソース

 豚カツや揚げ物の魚などに欠かせないソース。 

        

①玉葱1/4個みじん切りにし、1分電子レンジで保温。

②ゆで卵1個を潰し、①を加える。

③②にマヨネーズ大匙4・酢小匙2・塩こしょう少々・砂糖少々。緑を彩りを添えるパセリや紫蘇のこまぎれを加えると色目が綺麗。

④フライパンに水を大匙5に③を入れて蓋をして強火で3分、弱火で3分。火を止めて完成。

 

Handmade Tartar Sauce

This sauce is indispensable for pork cutlets and fried fish.

                

①Chop 1/4 onion and keep warm in the microwave for 1 minute.  

②Crush 1 boiled egg and add (1).

③(2) Mayonnaise 4 tablespoons, vinegar 2 Salt and pepper a little ,  Sugar a little Parsley Add parsley and shiso komagi at the end to make the color beautiful.

④Put water in a frying pan with 5 tablespoons and (3) and cover with a lid for 3 minutes over high heat and 3 minutes over low Turn off the heat and finish.

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おばさんの料理教室 むきアサリのボロネーゼ風野菜パスタ

2021年07月02日 | 日記

     むきアサリのボロネーゼ風野菜パスタ

           むきアサリがたっぷりと入った食べ応えのあるパスタ「ボロネーゼ」。

一人分

①ブロッコリー軸も含む・人参玉ねぎを適当な大きさに切り電子レンジで500w3分。

②フライパンを熱し、むきあさり100gを炒め、①を加える。

③②に塩・胡椒少々・ケチャップ大匙2・ウスターソース大匙2を入れて混ぜる。

④パスタ100gを茹でる。

⑤パスタを加え、全体に絡まるように混ぜる。

⑥お皿に盛り付け、パルメザンチーズ小匙1・パセリ適量をかけて完成。

Bolognese-style vegetable pasta with muri clams

Bolognese is a pasta with plenty of peeled clams.

   

One person

①Including broccoli shaft Cut carrot onions into appropriate sizes and microwave for 500w3 minutes.

②Heat a frying pan , fry 100g of mingly clams, and add .

③In ②, add a little salt and pepper , ketchup 2tablespoons , worcesterist sauce 2 tablespoons , and mix .

④Boil 100g of pasta .

⑤Add the pasta and mix to get tangled into the whole.

⑥Serve on a plate and add 1 teaspoon of Parmesan cheese and an appropriate amount of parsley.

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