おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ミッツクスベジタブルの卵焼き

2022年09月16日 | 日記

ミッツクスベジタブルの卵焼き 

ミックスベジタブル は、細切れにした複数種類の野菜を混ぜた食材。

 

①ミッツクスベジタブルを電子レンジで加熱。

②フライパンで①を炒め、塩・胡椒で味付けて溶き卵を回し入れ加熱して出来上がり。

今回はコーン・人参・グリンピースを使いました。

人参の卵焼きは沖縄の郷土料理、(人参のしりしり)。

Mitts Vegetable Fried Egg

  Mix Vegetable is a mixture of several kinds of vegetables that have been shredded.

  

①Microwave the mits vegetables.

②Stir-fry in a frying pan, season with salt and pepper, turn the beaten egg and heat it and voila.

This time I used corn, carrots and green peas.

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おばさんの料理教室  夏野菜のマリネ(南蛮漬)

2022年09月15日 | 日記

夏野菜のマリネ(南蛮漬) 

夏野菜のキュウリ・トマト・ピーマン・赤玉ねぎのマリネ、あっさりして旨みがる。

     

キトマト・キュウリ・ピーマン・赤玉ねぎを洗い角切りに切る。

②ドレッシングをかけて出来上がり。

 ドレッシング

* 酢大匙3:醤油大匙1:砂糖大匙1:胡麻油大匙2/3:塩小匙1/5

好みでオリーブ油・コチジャン・すり胡椒・唐辛子も良い。

* 我が家は甘い梅干しを漬けたときの甘酢を使います。

Marinade of summer vegetables (Nanban pickle)

Marinade of cucumbers, tomatoes, peppers and red onions of summer vegetables, it tastes good.

     

①Wash the tomatoes, cucumbers, peppers and red onions and cut them into square slices.

②Finished with dressing.

dressing

* Vinegar tablespoon 3: Soy sauce 1 tablespoon: Sugar spoon 1: Sesame oil large spoon 2/3: Salt spoon 1/5

Olive oil, kochijang, ground pepper and chili pepper are also good if you like.

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おばさんの料理教室  ひき肉と玉ねぎの親子丼

2022年09月14日 | 日記

ひき肉と玉ねぎの親子丼

ひき肉を使った、お手軽な親子丼、ひき肉を使うことで火の通りが早く短時間できる。

   

1人前

①フライパンに水40mℓ、めんつゆ (2倍濃縮)40ml砂糖小さじ1を入れて強火でひと煮立ちさせ、玉ねぎ50g薄切り・ひき肉80gを入れ、ひき肉に火が通るまで中火で3分ほど煮る。

②溶き卵1個を回し入れ、卵が半熟状になるまで中火で1分ほど加熱し、火から下ろ。

③丼にご飯150g、②をのせて完成。

            Parent-child bowl of minced meat and onions

By using minced meat, a handy parent-child bowl using minced meat, you can make the fire pass quickly and for a short time.  

1 person ago

①In a frying pan put 40 ml of water, noodle soup (2 times concentrated) 40 ml, 1 teaspoon of sugar, let it boil over high heat, and then sliced 50 g of onions, minced meat Put 80 g and cook over medium heat for about 3 minutes until the minced meat is cooked.

②Turn in one beaten egg, heat over medium heat for about a minute until the egg is semi-ripe, and remove from heat.

Complete by putting 150g of rice on a bowl and ②

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おばさんの料理教室 シルクナスのソテー

2022年09月13日 | 日記

シルクナスのソテー

 

シルクナスのソテー

シルクなす(純白茄子)は、兵庫県豊岡市但東町のオリジナル野菜、アメリカ原産のものを改良して生まれた品種で、色素が全くないため真っ白な見た目をしているのが特徴です。果皮がやや硬いが、果肉が軟らかく、アクが少ない。

  

①白ナスを横に切りフライパンで焼く。

②焼けたら醬油麴や味噌を乗せ出来上がり。  

Sautéed silk eggplant

 Silk eggplant (pure white aubergine) is an original vegetable of Tadō-cho, Toyooka City, Hyogo Prefecture, a variety born by improving the one native to the United States, and is characterized by having a pure white appearance because there is no pigment at all. The peel is slightly harder, but the pulp is soft, there is less accumulation. Since the seed is slow to be substantial, it has a good mouthfeel and is easy to eat.

  

①White eggplant is cut horizontally and baked in a frying pan.

②When it is baked, it is finished with soy oil noodles and miso.

 

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おばさんの料理教室  オクラとトマトと納豆ご飯

2022年09月12日 | 日記

オクラとトマトと納豆ご飯 

 トマトとネバネバのオクラ(ジャンボオクラ)と納豆がよく合う、数分で手軽に作れ、お好みの具材などでは色々アレンジしてみてください。

  

1人前)

①オクラ4本は横に薄く切り袋に入れ500Wの電子レンジで1分加熱。

②トマト1/2個は1cmの角切り。

③①➁と納豆と納豆のタレ白すりごま小匙1を加えて混ぜ合わせる。

➃丼にご飯150gをよそい、③・卵をのせ、きざみ海苔をかけて完成。

*豆腐を使うのも良い。

Okra, tomatoes and natto rice

Tomato and sticky okra (jumbo okra) and natto go well together, you can easily make it in a few minutes, please try to arrange various things with your favorite ingredients.

  

  • person ago)

Four okra bottles are placed in a thinly sliced bag horizontally and heated in a 500W microwave oven for 1 minute.

1/2 tomato is cut into 1 cm squares.

③① Add② and natto sauce and white surimi sesame small spoon 1 and

➃Rice in a bowl 150g,③ ・ Put the egg on top, and put the seaweed in pieces to complete.

* It is also good to use tofu.

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おばさんの料理教室  ゴーヤの白和え

2022年09月11日 | 日記

ゴーヤの白和え

ゴーヤの収穫が本番、この時期ゴーヤが美味しい。

   

①ゴーヤを薄く取り電子レンジで加熱。

②容器に入れ、豆腐と混ぜ合わめんつゆで味付け、すりごまをからめて出来上がり。  

       苦くないゴーヤ

Bitter Gourd Whitewash

The bitter gourd harvest is in full swing, and bitter gourd is delicious at this time of year.

  

①Take a thin layer of bitter gourd and heat it in the microwave.

②Put it in a container, mix it with tofu, season with noodle soup, and stir in the suri sesame seeds and voila.

 

          yellow bitter gourd not bitter gourd

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おばさんの料理教室  海鮮丼

2022年09月10日 | 日記

海鮮丼

       スーパーで刺身を買って乗せるだけ。 

1人前

①温かい酢飯(酢と砂糖混ぜた)を盛り、マグロタイ・サーモン・甘エビの刺身乗せる。

②青紫蘇とわさびとしょうゆを添えて、出来上がり。

Seafood Bowl

Just buy fish for sashimi at the supermarket and put it on.

 

  • person ago

Serve with warm vinegar rice (vinegar and sugar mixed) and topped with tuna, tie, salmon, and sweet shrimp sashimi.

Serve with blue purple su, wasabi and soy sauce, and voila.

 

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おばさんの料理教室 レモンバームのお茶

2022年09月09日 | 日記

レモンバームのお茶

レモンバームはシソ科の多年草のハーブです。レモンに似たさわやかな香りがするのでハーブティーや料理の香りづけとして使われています。

ベランダで育てていたレモンバームの葉っぱを、お茶にしてみました。香りり良く品の良い絶品です。

  

レモンバームの葉っぱを切り取り、熱湯に入れ暫くおいておくと出来上がり。

葉っぱを取り除きペットボトルで冷やす。

Lemon Balm Tea

Lemon balm is a perennial herb of the perillaceae family. It has a refreshing aroma similar to lemon, so it is used as a flavoring in herbal teas and dishes.

I tried to make tea from the lemon balm leaves that I had grown on the veranda. It is an exquisite product with a good fragrance and good elegance.

     

Cut off the leaves of the lemon balm, put it in boiling water and leave it for a while.

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おばさんの料理教室  きゅうりもみ

2022年09月08日 | 日記

きゅうりもみ

キュウリ・青紫蘇の収穫最後が近くなりました、キュウリもみも最後となるでしょう。今回はアミエビを混ぜました。

 

①きゅうりをスライサーでスライスし、塩でもんで水切り。

②青紫蘇を細かく刻む。

③酢合わせ酢(酢100g・砂糖50g・塩5gの割合)に①・②とアミエビを混ぜ出来上がり。

➃皿に盛り付けり胡麻をかけ出来上がり。

  Cucumber fir

the last harvest of cucumbers and blue-purple su is near, and the cucumber fir will also be the last. This time I looked at the shrimp.

 

①Slice the cucumbers with a slicer and drain them with salt.

②Chop the blue purple su finely.

③Mix and ②with vinegar combined vinegar (100 g of vinegar, 50 g of sugar, 5 g of salt) and shrimp and voila.

➃Serve on a plate and sprinkle with sesame seeds.

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おばさんの料理教室  簡単 麻婆カレー 

2022年09月07日 | 日記

簡単 麻婆カレー 

   

①玉ねぎ・人参・を細く切りゴーヤを電子レンジ500w3分加熱。

②フライパンにごま油大匙1をひき中火で熱し、豚ひき肉150、豆板醤大さじ1/2・おろしニンニク小匙1・鷹の爪輪切り小匙1/2・を加えて炒める。豚肉に火が通ったら①を加え、軽く焼き色がつくまで炒める。

③②に150ml・めんつゆ (2倍濃縮)大匙3を加え、全体に味が馴染むまで中火で煮込む。

➃中火のまま水溶き片栗粉大匙2を回し入れ、とろみがついたらラー油を加えて軽く混ぜて、お皿に盛り完成。

*卵を添えるのも、野菜はなす・オクラ・キュウリでも。

Easy Mapo Curry

  

  • people ago

Cut the onion, carrot, etc. into small pieces and heat the bitter gourd in the microwave oven for 500w 3 minutes.

②In a frying pan, heat 1 tablespoon of sesame oil over medium heat, add 150 tablespoons of ground pork, 1/2 tablespoon of bean plate sauce, 1 tablespoon of grated garlic, and 1/2 spoonful of hawk's nail rings. When the pork is cooked, add 18日➀ and fry until lightly browned.

③Add 150ml of water, noodle soup (2x enriched) to ② 3 tablespoons, and simmer over medium heat until the taste blends into the whole.

➃Turn 2 tablespoons of water-soluble chestnut flour over medium heat, and when it thickens, add chili oil and mix lightly, and serve on a plate to complete.

* Serve with eggs, vegetables such as eggplant, okra, and cucumber.

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おばさんの料理教室  あさりの炊きこみご飯

2022年09月06日 | 日記

あさりの炊きこみご飯

   

①米3合を洗い、醤油大匙1.5・塩・昆布茶適量水を加え4合の水の分量にして、かき混ぜ、その上に市販品の冷凍アサリ・人参・グリンピース・トウモロコシ・刻み生姜を乗せ通常どおりに炊く。

*炊きあがれば良くほぐして混ぜる。

②器に盛り出来上がり。

*椎茸・キノコ・筍・お揚げなどを混ぜるのも良い。

*冷凍むきアサリは業務スーパーで売っている。

Cooked rice with clams

   

Wash 3 goh of rice, add 1.5 tablespoons of soy sauce, salt, and kelp tea appropriate amount of water, make it into a portion of 4 goh of water, stir, put commercially available frozen clams, carrots, peas, corn, and chopped ginger on top of it and cook as usual.

* When cooked, loosen well and mix.

②Fill the bowl with a flourish.

* It is also good to mix shiitake mushrooms, mushrooms, bamboo shoots, etc.

* Frozen broad beans and clams are sold at business supermarkets.

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おばさんの料理教室  もやしとオクラのナムル

2022年09月04日 | 日記

もやしとオクラのナムル

ナムルとは、野菜や山菜、野草などを茹でて、ごま油や塩、にんにくなどで味付けした韓国料理で、韓国では家庭でもよく作られる一品。

もやしとオクラのナムル。ごま油の効いたナムルのたれが、シャキシャキとしたもやしと、粘りのあるオクラによく合う。

     

2人前

①もやし200g・オクラ8本・適当な大きさ・人参スライスを袋に入れ、600Wの電子レンジで3分程加熱、水気を切り、粗熱を取る。

ごま油大さじ1・白いりごま小さじ2・鶏ガラスープの素小さじ1/2・小さじ1/5・すりおろしニンニク小さじ1/4・粗挽き黒こしょうふたつまを入れて舞える、その中に①を入れ和える。

③全体に味がなじんだら器に盛り完成。

*野菜は人参やゴーヤなども良い。

Sprouts and okra namul

Namul is a Korean dish made by boiling vegetables, wild vegetables, wild grasses, etc. and seasoning them with sesame oil, salt, garlic, etc., and it is a dish that is often made at home in Korea.

Sprouts and okra namul. The sesame oily namul sauce goes well with the crispy bean sprouts and sticky okra. 

   

  • people ago

Put 200 gpropriate size, and carrot slices in a bag, heat in a 600W microwave oven for about 3 minutes, drain the water, and remove the rough heat.

1 tbsp sesame oil, 2 tsp white sesame seeds, 1/2 teaspoon of chicken glass spoon, 1/5 tsp salt, grated garlic Dance with 1/4 te of bean sprouts, 8 okra, ap aspoon and coarsely ground black pepper, put in it and combine.

When the taste is familiar to the whole, it is finished by filling it with a bowl.

* Vegetables such as carrots and bitter gourd are also good.

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おばさんの料理教室  なすとゴーヤ豚肉の味噌炒め

2022年09月04日 | 日記

なすとゴーヤ豚肉の味噌炒め

    

①なす・ゴーヤ・キャベツ・舞茸を適当な大きさに切り、電子レンジで加熱。

②豚肉前日醬油麴をまぶして置いたものをサラダ油で炒め、①を加え・味噌と梅干しを混ぜた物を加えかき混ぜて出来上がり。

Miso stir-fried eggplant and bitter gourd pork

    

①Cut eggplant, bitter gourd, cabbage, and maitake mushrooms into appropriate sizes and heat them in the microwave.

②The pork was sprinkled with soy oil noodles the day before, stir-fried in salad oil , and a mixture of miso and umeboshi was added and stirred.

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おばさんの料理教室  野菜たっぷりチャンポン風炒め

2022年09月03日 | 日記

野菜たっぷりチャンポン風炒め

ちゃんぽんは、「さまざまな物を混ぜること、または混ぜたもの」を意味する言葉で、そのような料理の名称。各地に存在する郷土料理。

たっぷりの野菜をちゃんぽん風に味つけした炒め物、ミックスベジタブルと牛肉の旨味が効いていて、ごはんのおかずにぴったりの一品

  

2人前

①フライパンにごま油大匙1をひき、中火で牛肉100gを炒め、人参100g・キャベツ150g・玉ねぎ1個・とミックスベジタブル80gを加え、肉に火が通ったら蒲鉾100g・もやし100gを加え、料理酒大さじ1・鶏ガラスープの素小さじ②塩こしょう少々で味を調え、牛乳50mℓを入れてよく混ぜ合わせて火から下ろす。

③器に盛り付けて完成。

Champong style stir-fried with plenty of vegetables

Chiyampon is a word that means "to mix or mix various things", and is the name of such a dish. Local cuisine that exists in various places.

Stir-fried with plenty of vegetables seasoned in a chanpo style, mixed vegetables and beef umami are effective, and it is a perfect dish for a side dish of rice

   

  • people ago

Grind 1 tablespoon of sesame oil in a frying pan, fry 100g of beef over medium heat, mix 100g of carrots, 150g of cabbage, 1 onion, and mix vegetables Add 80 g, and when the meat is cooked, add 100 g of gamamoto and 100 g of bean sprouts, and cook sake Season with 1 tbsp, 2 teaspoons of chicken glass spoon,

②a little salt and pepper, add 50 ml of milk, mix well and remove from the heat.

③Finished by serving it in a bowl.

 

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おばさんの料理教室  万願寺とうがらしの油いため

2022年09月02日 | 日記

万願寺とうがらしの油いため

先日、万願寺とうがらしの収穫最盛期を迎えました、ソテーを楽しみました。

  

①とうがらしを縦に二つに切り種を取り除き、胡麻油・塩・胡椒で炒め、香り付けに醤油をふり、しんなりさせる。

②お皿に盛りつけ鰹節を天盛り出来上がり。

*その他ちりめんじゃこや季節の野菜・玉ねぎ・人参を一緒に炒めるのも良い。
For the oil of Manganji Temple and Garashi

The other day, we celebrated the peak harvest season of Manganji Temple and garashi, and we enjoyed sautéing.

  

①Cut the garlic lengthwise into two halves and remove the seeds, fry them in sesame oil, salt and pepper, sprinkle with soy sauce to flavor them, and let them simmer.

②Serve on a plate and top with bonito bonito.

* You can also fry chili noodles and seasonal vegetables, onions, and carrots together.

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