おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ほうれん草とカニカマ炒め

2023年02月13日 | 日記

ほうれん草とカニカマ炒め

ほうれん草とカニカマを醤油味で炒めました。

  

①ほうれん草を洗い適当な大きさに切る。

②サラダ油で炒め①を柔らかくなればカニカマを入れ醤油で味を付ける。

③皿に盛り付け出来上がり。

Stir-fried spinach and crab

I sautéed spinach and crab with soy sauce flavor.

  

①Wash the spinach and cut it into pieces of suitable size.

②When the salad oil stir-fry is soft, add the crab and season with soy sauce.

③Serve on a plate and voila.

 

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おばさんの料理教室  簡単に出来る茶わん蒸し

2023年02月12日 | 日記

簡単に出来る茶わん蒸し

 独身者や、連れ合いに先立たれた爺でも出来る簡単料理だ、勇気を持ってやってみなはれ。

この方法は油も使わないし健康によく、時間掛からない容器も洗うのも手間が省け簡単。電子レンジのこんな使い方が出来る。しかも火を使わないので年寄りには安全そのもの。

 

①器に卵2個に水50mℓを入れかき回す。

②キムチを適当量入れかき回す。

③電子レンジに入れ加熱、途中取り出だして、かき混ぜて、好みの硬さに加熱して出来上がり。・・・簡単んやろ・・( ^ω^)・・・

*キムチの嫌いな人は、刺身の切れ端や魚の缶詰(鯖・ツナ缶)・銀杏・好きな野菜でも良い。

Easy to do, you can fumigate tea

It's a simple dish that even a single person or a widowed grandfather can do, so have the courage to do it.

This method does not use oil, is good for your health, and saves time and effort to wash the container. You can use the microwave in this way. Moreover, it does not use fire, so it is safe for the elderly.

   

①Put 50 ml of water in 2 eggs in a bowl and stir.

②Add an appropriate amount of kimchi and stir.

③Put it in the microwave, heat it, take it out in the middle, stir it, heat it to your favorite hardness and it's done. ・・・ Easy( ^ω^)

*If you don't like kimchi, you can use scraps of sashimi, canned fish (mackerel, canned tuna), ginkgo nuts, and your favorite vegetables.

 

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おばさんの料理教室 いわしのマリネ

2023年02月11日 | 日記

いわしのマリネ

今回はいわしは市販の頭付き冷凍食品を使いました。

    

①いわしは冷凍品を自然解凍する。

②①を天ぷら粉をまぶしサラダ油180℃で揚げる。

③玉ねぎ・人参をスライスをマリネ液(酢・砂糖・醤油・レモン液)に②と漬ける。お皿に盛り付け出来上がり。
      Marinated sardines

This time, the sardines used commercially available frozen food with heads.

   

①Sardines naturally thaw frozen products.

②Sprinkle (1) with tempura flour and fry at 180°C in salad oil.

③Pickle the onion and carrot slices in the marinade (vinegar, sugar, soy sauce, lemon liquid) (2).

  • Serve on a plate.

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おばさんの料理教室  れんこんのお焼き

2023年02月10日 | 日記

れんこんのお焼き

レンコンは秋から冬にかけてが、美味しい旬。

穴が沢山開いていて、先を見通す縁起の良い食材とかで、おせち料理などで日本人に好まれて来た。料理は色々な料理にしても美味しい。保存方法はラップで包み冷蔵庫の野菜室で。

    

  れんこんをするおろし、ねぎの小口切りや海老など好みの物を混ぜわせ、つなぎに上新粉や小麦粉・片栗粉などを混ぜる。

  に白出汁・昆布茶を混ぜ、円筒状にして、サラダ油で両面を焼き、最後にバター少々を溶かす。

  お皿に盛り付け、だし汁・味噌・ラー油等好みのタレで食べる。

*すり生姜を入れても美味しい。野菜は季節の物で良い。

Grilled lotus root

Lotus root is in good season from autumn to winter.

It has many holes, and it is an auspicious ingredient that can see the future, and it has been liked by Japan people for osechi cuisine. The food is delicious even if it is a variety of dishes. Store in plastic wrap in the vegetable compartment of the refrigerator.

Grate lotus, mix your favorite items such as small slices of green onions and shrimp, and mix the joint, such as joshin flour, wheat flour, potato starch, etc.

Mix① with white dashi and kombucha, make it into a cylinder, bake both sides with salad oil, and finally melt a little butter.

Serve on a plate and eat with your favorite sauce such as dashi soup, miso, chili oil, etc.

* Delicious even with ground ginger. Vegetables are good in season.

 

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おばさんの料理教室 豚肉とキャベツ炒め

2023年02月07日 | 日記

豚肉とキャベツ炒め

豚肉とキャベツを塩胡椒で簡単に炒めました。

   

 ①キャベツを洗い適当な大きさに切る。

②豚肉をサラダ油で炒め①を柔らかくなればもやしを加え塩・胡椒で味を付ける。

③皿に盛り付けウスターソースをかけ出来上がり。

*人参・キャベツ・もやしも良い、溶き卵を使うのも良い。

Fried cabbage with pork

I easily fried pork and cabbage with salt and pepper.

   

 

①Wash the cabbage and cut it into pieces of suitable size.

②Fry the pork in salad oil① andwhen it is soft, add bean sprouts and season with salt and pepper.

③Serve on a plate and pour Worcestershire sauce on it.

* Carrots, cabbage, bean sprouts are also good, and beaten eggs are also good.

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おばさんの料理教室  酒粕のお焼き

2023年02月07日 | 日記

酒粕のお焼き

先日、今年も友人から酒粕の高級品プレゼント色々な料理がありますが、今回はシンプルにさっと焦げ目を付け醤油麹や味噌で最高な味わい。

  

①フライパンにクッキングシートを敷き、適当な大きさに切った酒粕を乗せ、焦げ目が付くまで焼く。

②お皿に盛り付け醤油麹や味噌ダレなど好みの香辛料を盛りつける。

Grilled sake lees

The other day, a friend gave me a luxury gift of sake lees, and there are various dishes, but this time it was simply browned quickly and tasted best with soy sauce koji and miso.

 

①Place a cooking sheet on a frying pan, place the sake lees cut into appropriate sizes on top, and bake until browned.

②Serve on a plate with your favorite spices such as soy sauce koji and miso sauce.

 

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おばさんの料理教室  ふろふき大根

2023年02月07日 | 日記

ふろふき大根  

          

①大根を洗い適当な大きさに切る。 

②鍋に大根・水・塩(こぶ茶)・だしの素を入れ5分煮る、味をしみ込ませるのに、発泡スチロールの中に鍋ごと入れ半日程保温。

このようなやり方は面取りしなくても崩れない。

  ねり味噌・・白味噌100g・砂糖大匙1杯・みりん大匙1杯・水大匙1杯を火にかけて煉る。 

④大根にねり味噌・醤油麹やキムチをつけて食する。

参考事項 

* ねり味噌に柚子の皮を風味に、又は青紫蘇を味噌に混ぜる。    

Furofuki radish

      

①Wash the radish and cut it into pieces of suitable size.

Put radish, water, salt (kobucha), and dashi stock in a pot and simmer for 5 minutes, and to soak in the flavor, put the pot in Styrofoam and keep warm for half a day.

This approach does not collapse without chamfering.

Stir batter miso, 100g white miso, 1 large spoonful of sugar, 1 large spoon of mirin, and 1 large spoon of water.

Eat daikon with battered miso, soy sauce koji or kimchi.

* Mix yuzu peel with batter miso or blue shiso with miso.

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おばさんの料理教室  大根葉とあみえび老炒め

2023年02月06日 | 日記

大根葉とあみえび老炒め

大根を友人から頂き、葉をアミ海老と炒めました。

  

①大根葉を洗い細かく切り、サラダ油で炒める。

②柔らかくなれば網海老と醤油で味付けして出来上がり。

③熱いご飯の上に乗せ食べる。

Stir-fried radish leaves and amiebi

I got radish from a friend and fried the leaves with shrimp.

  

①Wash the radish leaves, cut them into small pieces and fry them in salad oil.

②When it becomes soft, season it with shrimp and soy sauce.

③Serve on hot rice.

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おばさんの料理教室  サツマイモの団子汁

2023年02月05日 | 日記

サツマイモの団子汁

旬のサツマイモの美味しい簡単料理

①サツマイモを茹でて、片栗粉を混ぜ合わせ、適当な大きさに丸める。

②野菜の味噌汁に入れに詰めて出来上がり。

*ジャガイモでも良い。

Sweet potato dumpling soup

Delicious easy dumplings of seasonal sweet potatoes.

 

①Boil the sweet potatoes, mix with the potato starch, and roll them into a suitable size.

②Stuff it in vegetable miso soup and it's done.

* Potatoes are also good.

 

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おばさんの料理教室  サツマイモのグリル

2023年02月04日 | 日記

サツマイモのグリル

              

①さつまいもを水で洗う。水は拭き取らない。

②①を、アルミホイルで隙間のないように包む。

③魚焼きグリルで、上下弱火で20分加熱し出来上がり。

*魚焼きグリルの機種によって最適な加熱時間は異なるので、割ってみて透明になっていない部分が多ければ加熱時間を長くする。

Grilled sweet potatoes

    

①Wash the sweet potatoes with water. Do not wipe off water.

②Wrap ① with aluminum foil so that there are no gaps.

③Cook on a fish grill on low heat for 20 minutes.

* The optimal heating time varies depending on the model of the fish grill, so if there are many parts that are not transparent after splitting, increase the heating time.

 

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おばさんの料理教室  ブリのムニエル(2人分)

2023年02月03日 | 日記

ブリのムニエル(2人分)

脂が乗ったブリは、ムニエル・ピカタ・蒲焼・南蛮漬け等色々な料理に美味しい。

 

ブリ4切れを水であらい水を拭き、小麦粉大匙2を袋に入れて均一にまぶす。

② フライパンにサラダ油大匙1で2~3分焼き、裏返し3分程焼き、最後にバターを落とす。カリッと焼き上げるのがコツ。

③ 皿に盛り付け、キャベツ・ブロッコリ・人参等天盛りして出来上がり。

    *魚はうなぎ・さんま・いわし・白身の魚等。

 

Buri Meunier (serves 2)

It is delicious for various dishes such as meunier, piccata, kabayaki, and nanban pickle.

 

①Wipe 4 slices of yellowtail with water, put 2 large spoons of flour in a bag and sprinkle evenly.

Bake in a frying pan with 1 large spoon of salad oil for 2~3 minutes, turn over and cook for about 3 minutes, and finally remove the butter. The trick is to bake it crispy.

Serve on a plate and serve with broccoli, carrots, etc.

* Fish include eel, sardine, and white fish.

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おばさんの料理教室  テンペと人参の煮物

2023年02月02日 | 日記

テンペと人参の煮物

 テンペとは、大豆にテンペ菌をつけて発酵させた、インドネシアの伝統的な発酵食品、お肉の代わりとして世界中のベジタリアンやビーガンの人のヘルシー志向の人に注目されています。日本でも、近年はナチュラルフードのお店などで並ぶようになりました。

    

2人前

①テンペ100gは1cm幅に切る。

②人参30gは細切り・椎茸2個は半分に切って薄切り、その他の野菜適当な大きさに切る。

③さつま揚げ40gを薄切り。

④鍋にごま油大匙1を入れ中火で熱し、①・②・③水100mℓを入れ炒め、全体に油が回ったら中火のまま、めんつゆ 2倍濃縮砂糖大さ1/2を入れ混ぜ合わせて、10分程煮る。

⑤汁気が1/3量程になったら、火から下ろして器に盛り付けて完成。

Tempeh and boiled carrots

Tempeh is a traditional Indonesian fermented food made by fermenting soybeans with tempeh bacteria. Because it is meat-like, it is attracting the attention of vegetarians and vegans around the world who are health-conscious as a substitute for meat. Even in Japan, in recent years, it has been lined up at natural food shops.

  

people ago

①Cut 100g of tempeh into 1cm wide pieces.

Cut 30g carrots into thin strips, cut 2 shiitake mushrooms in half, cut them into thin slices, and cut other vegetables into appropriate sizes.

③Cut 40g fish cake into thin slices.

④Put 1 large spoon of sesame oil in a pan and heat over medium heat, add ⑴, ②, ③ and 100ml of water and stir-fry, and when the oil has turned throughout, leave it on medium heat, noodle soup 2x concentrated, sugar size 1/2 Mix and simmer for about 10 minutes.

⑤When the amount of juice is about 1/3, remove from the heat and serve in a bowl.

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おばさんの料理教室  美味しいうどん

2023年02月01日 | 日記

美味しいうどん

久し振りに即席うどんを、とても美味しく食べました。

   

①作り方は上の調理方法で。

②具はキャベツ・椎茸・ブロッコリなどを加えました。

Delicious udon noodles

For the first time in a long time, I ate instant udon noodles very deliciously.

        

  • The recipe is done by the cooking method above.
  • For the ingredients, cabbage, shiitake mushrooms, broccoli, etc. were added.

 

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