おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 エビチリ

2022年02月19日 | 日記

エビチリ

市販品のエビチリソースと合わせて炒めるだけで、本格的な味わいが楽しめるエビチリです。

         

2人前

➀エビ300gの殻と背わたを取って水で洗いし拭く。

②人参は細かく切り、ブロッコリーと電子レンジで加熱。

③熱したフライパンにサラダ油大匙2を入れ、①とエビチリソース125gを入れエビが両面色付いたら、②を入れて煮詰めたら出来上がり。

➃皿に盛り付けブロッコリーを添える。

Shrimp Chili

   It is a shrimp chili that you can enjoy a full-fledged taste just by frying it with commercially available shrimp chili sauce.  

                    

2 servings

①Remove 300 g of shrimp shells and backrest, wash with water and wipe.

②The carrots are finely cut and heated in the microwave with broccoli.

③ Put 2 salad oil in a heated frying pan, add ⓵and shrimp chili sauce 125 g, and when the shrimp is double-sided, put ②and boil it down.

➃Serve on a plate with broccoli.

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おばさんの料理教室 カニ鍋

2022年02月19日 | 日記

カニ鍋

カニの旨みがたっぷりの煮汁と、野菜の甘みがとてもよく合い、ごはんにぴったりな鍋です。 

2人前

①白菜300gは芯を切り落とし、5cm幅に切る。

②春菊50gは5cm幅に切り長ねぎ1本は1cm幅の斜め切り・椎茸2個は表面に米字に切り込みを入れ・絹ごし豆腐200gは6等分に切る。

*椎茸の代わりに舞茸やしめじ等の茸でも良い。

③土鍋に①・②・カニ(脚・爪)500gを入れ、1000ml・料理酒大さじ3・みりん大さじ3・薄口しょうゆ大さじ2・顆粒和風だし大さじ1を入れ蓋をし強火で加熱。

➃湯気が出てきたら蓋を取り、弱火にして、野菜がしんなりするまで5分ほど煮たら完成。

お好みでポン酢大匙4で召し上がりください。

Crab Pot

It is a pot that goes well with the soup with plenty of crab flavor and the sweetness of vegetables, perfect for rice.

 

  • people ago

①Cut off the core of 300 g of Chinese cabbage and cut it into 5cm

50g crowndaisy cut into 5cm widths 1 long onion cut 1cm wide diagonal cut, shiitake mushrooms cut into rice shape on the surface, silken tofu 200g cut into 6 equal parts

*Instead of shiitake mushrooms, mushrooms such as maitake mushrooms and shimeji mushrooms are also good.

Put 500g of, crab (legs, nails) in an earthenware pot, 1000ml water, 3 tablespoons of cooking sake, 3 tablespoons mirin Put 2 tablespoons of light soy sauce and 1 tablespoon of granule Japanese-style dashi, cover and heat over high heat.

When steam comes out, remove the lid, set it to low heat, and boil it for about 5 minutes until the vegetables are tender.

  • Please enjoy it with ponzu large 4 if you like.
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