おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ジャガバタ

2023年01月25日 | 日記

            ジャガバタ         

我が家の栽培は5種類のジャガイモはアンデスレッド・キタアカリ・男爵・メークイン・デストロイヤー。

  

①ジャガイモを綺麗に洗い、4つ切りにし、切り口に塩をぬり、器に入れ隙間にバターをはさみ、器に紙またはラップで覆い電子レンジで5~6分、箸で突き刺し柔らかくなった事を確認。

②出来上がれば香り付けに醤油を数滴。

*電子レンジの時間はジャガイモの大きさや収穫時期等で異なる。

*収穫時期で水分が異なるので紙やラップで出来上がり調整。

*温かいバターが溶けている間に食べるのが最高。  

         agavata

The five types of potatoes grown in our family are Andesled, Kita Akari, Baron, Make-in Destroyer.

  

①Wash the potatoes cleanly, cut them into 4 pieces, sprinkle salt on the cuts, put butter in the gaps, cover the bowl with paper or plastic wrap, and pierce it with chopsticks for 5~6 minutes in the microwave to make sure it is soft.

②When done, add a few drops of soy sauce for flavoring.

*The time of the electric stove varies depending on the size of the potatoes and the harvest time.

* Since the moisture varies depending on the harvest time, adjust the finished product with paper or plastic wrap.

* Best eaten while the warm butter is melting.            

 

 

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おばさんの料理教室  にんじんと柚子のマリネ

2023年01月25日 | 日記

にんじんと柚子のマリネ

サッパリして美味しい! 人参のシャキシャキ感と柚子の爽やかです。

  

スライスした人参とブロッコリーを電子レンジで加熱し柔らかくする。

②柚子は皮のまま細く切る、ボウルに・人参・ブロッコリー・リンゴを入れ、合わせたマリネ液:酢大さじ2砂糖大さじ2オリーブオイル 大さじ2塩小さじ1/2をドバッと加えて混ぜる。 最後にみかんをサッと入れて混ぜ合わせ器に盛って出来上がり

Marinated carrots and citron

Refreshing and delicious! The crunchy feeling of carrots and the freshness of yuzu are refreshing.

  

Sliced carrots and broccoli are heated in the microwave to soften.

②Cut the yuzu into thin strips with the skin intact, put carrots, broccoli and apples in a bowl, and combine the marinade: 2 tablespoons vinegar 2 tablespoons sugar 2 tablespoons olive oil 2 tbsp. Add 1/2 teaspoon salt and mix. Finally, quickly add the tangerines and serve them in a blender.

 

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