おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室 キクイモの葉っぱの白和え

2022年06月01日 | 日記

キクイモの葉っぱの白和え

 今の時期キクイモの葉が沢山あり、色々な料理を楽しむことが出来る。時々スーパーの店頭にある。葉は鹿が好んで食べるので栄養豊富なんでしょう。

 キクイモは花が菊の花にそっくりでそのような名前がついているとか?

 葉にもイヌリンが含まれて体に良いらしい。菊芋は血圧の上昇を抑える・内環境を整える・食後血糖値の上昇を抑える。水溶性食物繊維の配合量はトップで、便秘の解消、食物繊維の中でも、水を含むとゲル状に変わる性質を持つ水溶性食物繊維なので、腸の中の余分な汚れもすっきりと吸収します。

       

キクイモを茹でて細かく切る。

人参を細かく切り電子レンジで加熱。

豆腐を潰し・味噌小匙1・砂糖小匙1に①②を混ぜる

 *味噌は紫蘇味噌やカボチャの葉っぱ味噌でも良い。

 

  Whitewash of chrysanthemum leaves

There are a lot of chrysanthemum leaves at this time of year, and you can enjoy various dishes. Sometimes it's on the shelves of supermarkets. The leaves are rich in nutrients because deer like to eat them.

that the flowers of the chrysanthemum are very similar to chrysanthemum flowers and have such a name?

The leaves also contain inulin and seem to be good for the body. Chrysanthemum potatoes suppress the rise in blood pressure, prepare the internal environment, and suppress the rise in blood sugar level after eating.  The amount of water-soluble dietary fiber is at the top, and it is a water-soluble dietary fiber that relieves constipation and has the property of changing to a gel shape when it contains water, so it absorbs excess dirt in the intestine cleanly.

         

①  Boil the chrysanthemum potatoes and cut them into small pieces.

②  Cut the carrots into small pieces and heat them in the microwave.

③  Crush the tofu, mix and with 1 small spoonful of miso, 1 tablespoon of sugar.

* Miso may be purple miso or pumpkin leaf miso.

 

 

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