おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ジャンボオクラの肉巻き

2022年12月01日 | 日記

ジャンボオクラの肉巻き

 ジャンボオクラ(八代オクラ)の収穫も終わりの季節がやって来ました、肉巻きにしました。

オクラの種類は色々ありますが左がジャンボオクラです。

    

オクラ適当な大きさに切りを牛肉(豚肉)で巻き、フライパンに並べる

②酒・醤油・砂糖(又はみりん)の調味料で味付け、焼き途中ひっくり返しながら焼く。

③皿に盛り出来上がり。

Jumbo okra meat rolls

The season of jumbo okra (Yatsushiro okra) has come to an end, and I rolled it in meat.

There are various types of okra, but the one on the left is jumbo okra.

     

①Roll the okra into pieces of appropriate size with beef (pork) and arrange in a frying pan.

②Season with seasonings of sake, soy sauce, and sugar (or mirin), and bake while turning over during baking.

③Serve on a plate.

 

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おばさんの料理教室  ブロッコリーの軸とキクイモのきんぴら

2022年12月01日 | 日記

ブロッコリーの軸とキクイモのきんぴら

ブロッコリーの軸とキクイモ・人参でキンピラを作りました。

   

①ブロッコリーの軸・キクイモ・人参を細切りにし電子レンジで加熱。

②鍋に胡麻油小匙1・①を炒め、砂糖大匙1・醤油小匙1・酒大匙1を加え、水気がなくなるまで炒める。

③皿に盛りつけて好みにより、煎りゴマ少々をふりかける。

*キクイモは生でも食べられますが、透き通るまでしっかり炒めてから調味すると、味がしみこみやすくなる。

*人参・セロリ・レンコンなどを混ぜた物も良い、その時少しの酢で味付けも良い。

Broccoli axes and Jerusalem artichoke kinpira

I made a kimpira with broccoli shafts, Jerusalem artichoke and carrots.

   

①Cut broccoli stems, Jerusalem artichoke and carrots into thin strips and heat in the microwave.

②Fry 1 and ① of sesame oil in a pan, add 1 large spoon of sugar, 1 small spoon of soy sauce, and 1 large spoon of sake, and fry until drained. Ru.

③Serve on a plate and sprinkle with a little roasted sesame seeds if you like.

* Jerusalem artichoke can be eaten raw, but if you fry it thoroughly until it is clear and then season it, the taste will soak in easily.

* A mixture of carrots, celery, lotus root, etc. is also good, and seasoned with a little vinegar at that time.

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