タルタルソース
淡白な魚介類のフライ、サーモンのムニエルやパスタとか、ジャガイモの茹でたものにも美味しい。
タルタルソースは、マヨネーズをベースに、玉ねぎやパセリなどの香味野菜、ピクルス、ゆで卵といった材料をみじん切りにして混ぜ合わせたソースです。
また、タルタルステーキやタルタル風など、生の素材を細かく切って調理したものを全般に、タルタルと称しています。この”タルタル”は、中央アジアの遊牧民、タタール族(ダッタン)が語源と言われています。生肉(馬肉)と香味野菜を細かく刻んで食べていたものがヨーロッパにわり、タルタルステーキとして広まったとか。
①ゆで卵2個は白身と黄身をわけて、白身だけみじん切りにする。コルニション2本、タマネギ1/4個はみじんに、赤パプリカ1/2は種とワタを除いてみじん切り。
②①とパルメザンチーズ大匙1を合わせてボウルに入れ、卵の黄身を手でつぶしながら混ぜ合わせる。
③②にマヨネーズ大匙4・塩・胡椒・レモン汁少々を加えてさらによく混ぜ、最後にパセリ大匙1をみじん切りにして加える。
*野菜は季節のざー采・セルリー・茗荷・ラッキョ・イタリアンパセリ等。
Tartar sauce
It is also delicious with bland fried seafood, salmon meuniere, pasta, and boiled jagaimo.
Tartar sauce is a sauce based on mayonnaise, chopped and mixed with ingredients such as onions and parsley, pickles, and boiled eggs.
In addition, steak tartare, tartar-style, and other raw ingredients that are cut into small pieces and cooked are generally called tartare. The word "tartar" is said to have originated from the nomadic Tatar people (Dattan) of Central Asia. Raw meat (horse meat) and flavored vegetables were finely chopped and eaten, but it came to Europe and spread as steak tartare.
①For 2 boiled eggs, separate the whites and yolks, and chop only the whites. 2 cornichons, 1/4 onion chopped green, 1/2 red paprika chopped except for seeds and cotton.
②Put① and 1 large spoonful of Parmesan cheese together in a bowl and mix the egg yolks while crushing them with your hands.