おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  海老と椎茸を使ったアヒージョ

2023年03月20日 | 日記

  海老と椎茸を使ったアヒージョ

ヒージョは、スペイン語で「刻んだニンニク」を表わす言葉で、オリーブオイルとニンニクで煮込む。

           

①海老の頭をと皮を取り水洗いして、水気を切る。

②椎茸やエリンギは適当な大きさに切る。

③ニンニクは薄切り。

④オリーブオイルと細切り生姜、③を入れて、中火で香りが出るまで加熱し。

⑤海老やエリン・と椎茸を入れて、火が通るまで加熱して、塩こしょうで味を調え出来上がり。

*味付けにアンチョビソースを使うのも美味しい。

*季節の野菜ブロッコリーなどを使うのも良い。

アンチョビー・ソース

アンチョビー・ソースは,熟成した魚肉を砕して、塩蔵の浸出液・糊料・香辛料を混和、加熱したヨーロッパ風魚(ぎよしよう)で、濃い塩味とおだやかなしおから様の風味がある。魚臭がするのでかくし味的に用いることが多く,バターに練りまぜてアンチョビー・バターにし,魚貝類のサラダや,まがいもののキャビア,卵ペーストなどの風味づけに使う。

Ajillo with shrimp and shiitake mushrooms

Ajillo is a Spanish word for "chopped garlic" and is stewed in olive oil and garlic.

     

Remove the shrimp's head and skin , wash it with water , and drain .  

②Cut shiitake mushrooms and eringi into appropriate sizes .

③Garlic is thinly sliced.

④Add olive oil and shredded ginger and (3) and heat over medium heat until fragrant.

⑤Add shrimp, erin, and shiitake mushrooms, heat until cooked, and season with salt and pepper .

*It is also delicious to use anchovy sauce for seasoning.

*It is also good to use seasonal vegetable broccoli.

Anchovy Sauce

Anchovy sauce is a heated European-style  fish that crushes aged fish meat and mixes leachate, glue and spices from the salthouse, and has a strong salty taste and a gentle salty flavor. Because it smells fish, it is often used for concealing taste, kneaded with butter to make anchovy butter, and used for flavoring of salads of fish and shellfish, caviar of potato, egg paste, etc.

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