おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  ミルキークイーンの焼きおにぎり

2022年12月16日 | 日記

ミルキークイーンの焼きおにぎり

ミルキークイーンはコシヒカリをもとに改良された米の品種です。 低アミロースの品種で、ごはんにするとコシヒカリより粘りが強く、食味が良いです。

 

毎年友人からのプレゼント焼きおにぎりを作りました。粘りがありもち米のようで大変美味しいです。

ご飯を炊いておにぎりにして焼いて皿に盛り、鮭フレーク・ブロッコリ・トマトを飾りました。

Milky Queen Baked Rice Balls

Milky Queen is an improved rice variety based on Koshihikari. It is a low-amylose variety, and when cooked in rice, it is more sticky than Koshihikari and has a good taste.

Every year I made baked rice balls as a present from a friend. It is sticky and sticky like glutinous rice and very delicious.

     

I cooked rice, baked it in rice balls, served it on a plate, and garnished it with salmon flakes, broccoli and tomatoes.

 

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おばさんの料理教室  酢豚

2022年12月15日 | 日記

酢豚

  豚肉に粉をまぶしてカリット香ばしく揚げてから甘酢あんをからめる。

  

①豚肉(角切り又は厚め)を醤油でからめ、片栗粉をまぶして油で揚げる。

②乱切り人参を電子レンジで加熱し柔らかくする。

③ピーマン・玉ねぎ・オクラ・パイナップルを油で軽く揚げる。①②③を混ぜる。

④パイナップルのシロップ・酢:醤油:砂糖=1:1:1:1を煮立て、水で溶いた片栗粉を加えて、とろみを付け、最後にゴマ油を少し加える。

Sweet and sour pork

Sprinkle pork with powder and fry it crispy, then mix sweet and sour bean paste.

   

①Pork (cubed or thick) is made with soy sauce, sprinkled with potato starch and fried in oil.

②Heat the roughly sliced carrots in the microwave to soften.

③Fry the peppers, onions, okra and pineapple lightly in oil. Mix 1・2 and .

④Pineapple syrup: vinegar: soy sauce: sugar = 1: 1: 1: 1, boil, add potato starch dissolved in water, thicken, finally add a little sesame oil.

         

 

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おばさんの料理教室  冬至かぼちゃのソテー

2022年12月14日 | 日記

冬至かぼちゃのソテー

①カボチャの皮を剥いて適当な大きさに切る。

②フライパンにサラダ油を敷き①を柔らかく焼く、最後にバターを溶かす。

③皿に盛り好みの味噌や醬油麴を盛り出来上がり。

Sautéed winter solstice pumpkin

   

①Peel the pumpkin and cut it into pieces of suitable size.

②Spread the salad oil in a frying pan ① and cook softly, melt the last butter.

③Serve your favorite miso and soy sauce noodles on the plate.

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おばさんの料理教室  柚子皮のを使ったタルタルソース

2022年12月13日 | 日記

柚子皮のを使ったタルタルソース

タルタルソースは、マヨネーズをベースに、玉ねぎやパセリなどの香味野菜、ゆで卵といった材料をみじん切りにして混ぜ合わせたソースです。

淡白な魚介類のフライ、サーモンのムニエルやパスタとか、ジャガイモの茹でたものにも美味しい。

           

①柚子の皮を煮てフードプロセッサーで潰す。

②①に茹で卵・砂糖・醬油・醬油麴・味噌・マヨネーズなどで味付け出来上がり。

*人参や野菜を加えたり、辛みを好むならキムチ・豆板醬等を使うのも。

Tartar sauce with yuzu peel

Tartar sauce is a sauce based on mayonnaise, chopped and mixed with ingredients such as onions and parsley, and boiled eggs.

It is also delicious with bland fried seafood, salmon meunier, pasta, and boiled potatoes.          

①Boil the yuzu peel and crush it in a food processor.

②① Season with boiled egg, sugar, soy sauce, soy sauce noodles, miso, mayonnaise, etc.

* Add carrots and vegetables, or if you prefer spicy, use kimchi or bean panso.

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おばさんの料理教室  珍しい魚ヤガラの刺身

2022年12月12日 | 日記

珍しい魚ヤガラの刺身

 高級魚のヤガラを子供からプレゼント、刺身を楽しみました。

    

①適当な大きさに薄く切る。

②レタスなどの野菜に乗せ、山葵と醤油で食する。

Unusual fish yagara sashimi

I received a high-quality fish yagara from my child and enjoyed sashimi.

    

①Cut into thin pieces of suitable size.

②Put it on vegetables such as lettuce and eat it with Japanese hollyhocks and soy sauce.

 

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おばさんの料理教室  豚汁

2022年12月11日 | 日記

豚汁

友人から酒粕のプレゼント、早速かす汁で温まろう。 

  

①鍋に水を入れ、豚肉・大根・ジャガイモ・人参・牛蒡・こんにゃく・椎茸など硬いものを先に入れ、あげ・白菜・ネギ・エノキを煮て、最後にわさび菜・菊菜など季節の野菜で煮る。*具材は2~3種類でも良い。

②煮る途中、塩・こぶ茶・だしの素で味付けて、酒粕を煮汁で溶いて、火を止めて醬油麴や味噌で好みの味に仕上げる。

*魚(鮭汁)・肉を入れるのも美味しい。

*豚肉・大根・人参等を炒めてから、水を入れる炊き方も良い。

*味噌を入れない場合は塩で味を付ける。 

pork miso soup

A gift of sake lees from a friend, let's warm up with dregs soup immediately.

  

①Pour water into a pot, add hard foods such as pork, radish, taro, carrots, beef, konjac, and shiitake mushrooms first, boil age, Chinese cabbage, green onions, and enoki, and finally simmer with seasonal vegetables such as wasabi choy and *2~3 kinds of ingredients are acceptable.

②During the simmering, season with salt, kobucha, and dashi stock, melt the sake lees in the broth, turn off the heat, and add soy sauce noodles or miso to your liking.

* Fish (salmon soup) and meat are also delicious.

* It is also good to fry pork, radish, carrots, etc. and then add water.

* If you do not add miso, season with salt.

 

 

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おばさんの料理教室  柚子のすき焼きのタレまぶし

2022年12月10日 | 日記

柚子のすき焼きのタレまぶし 

柚子を収穫し、細かく切り、すき焼きのタレ(スーパー市販品)や甘酢・醤油・味噌にまぶし熱いご飯に乗せて食べるのが最高。

        

柚子を5mm幅の切り、ビニール袋に入れすき焼きのタレをまぶし手で揉んで出来上がり。

  醤油・醬油麴・甘酢・味噌でも良い。

   

柚子のシャーベット

①水250mℓに砂糖100gを溶かす。

②①に柚子の搾り汁100gを袋に入れて冷凍庫に冷やし時々手で潰し出来上がり。

Yuzu sukiyaki sauce sprinkled

It is best to harvest yuzu, cut it into small pieces, and eat it with sukiyaki sauce (supermarket product), sweet vinegar, soy sauce, and miso, sprinkled on hot rice.

   

Cut the yuzu into 5mm wide pieces, put them in a plastic bag, sprinkle vinegar on them, and rub them with your hands.

* Soy sauce, soy sauce noodles, sweet vinegar, and miso are also acceptable.

Other ways to eat

     

Daikon radish yuzu udon salmon roe assortment yuzu miso small potato filling     

Yuzu soy sauce koji, yuzu tofu, yuzu soy sauce, yuzu seed tea

Yuzu sorbet

①In 250 ml of water dissolve 100 g of sugar.

②① Put 100g of yuzu juice in a bag, cool it in the freezer, and sometimes crush it by hand to finish.

 

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おばさんの料理教室  超簡単もやしナムル

2022年12月09日 | 日記

超簡単もやしナムル

ナムル朝鮮半島家庭料理の一つで、もやしなどの野菜ゼンマイなどの山菜・野草塩ゆでしたものを調味料ゴマ油などで和えたもの

今回は電子レンジで加熱して調味料と合わせるだけ、火も使わずに手軽に作れる。忙しい時や、お酒のおつまみに。

  

①もやし200gをラップに入れ、600Wの電子レンジで3分加熱し、ザルにあげ水気を切り。

②ボウルにしょうゆ小さじ2・ごま油小さじ2・鶏ガラスープの素小さじ1・すりおろしニンニク小さじ1・白すりごま大さじ1・塩昆布を入れてよく混ぜる。

③皿に盛り付けて完成。

Super easy sprout namul

Namul is one of the home-cooked dishes of the Korean Peninsula, and vegetables such as bean sprouts and wild vegetables and wild herbs such as spring Salt-boiled with seasonings and sesame oil.

This time, you can just heat it in the microwave and combine it with seasonings, and you can easily make it without using fire. When you are busy, or as a snack for alcohol.

  

①Put 200g of bean sprouts in plastic wrap, heat in a 600W microwave oven for 3 minutes, and drain in a colander.

②In a bowl, add 2 teaspoons soy sauce, 2 teaspoons sesame oil, 1 teaspoon chicken broth base, 1 teaspoon grated garlic, 1 tablespoon white ground sesame seeds, salt kelp and mix well.

③Serve on a plate to complete.

 

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おばさんの料理教室  料理の楽しみ方

2022年12月08日 | 日記

料理の楽しみ方

先輩のレシピの具材や調味料変える事でまた違う趣の料理が出来たり、外国名のレシピを和風に変える事で、味や風味の異なる楽しみが出来る。

母ちゃんに先立たれた、お爺さんも料理を作る事を楽しんで下さい・・・ホホホ。

調理心得 

①料理の前には綺麗に手を洗う。  

②心を落ち着けて調理に当たる。  

③料理の後始末、火の始末を充分にする。

食事心得  

① ゆったりした気分で良く噛み、時間をかけて食      

 する。

②食は医なり、感謝して必要量だけ食する。

③ 見て楽しみ・味を楽しみ・香りを楽しむ。

How to enjoy the fun of cooking

You can make dishes with different tastes by changing the ingredients and seasonings of your seniors' recipes, and you can enjoy different tastes and flavors by changing the recipes of foreign names to Japanese styles.

Please enjoy cooking for your grandfather, who is widowed by your mother...

Conditioning experience 

①Wash your hands thoroughly before cooking.

②Calm down when cooking.

③Clean up after cooking and clean up the fire.

Dietary tips

①Relax and chew well, take your time to   eat 

②Food is a medicine, and we are grateful and eat only the amount we need.

③Enjoy watching, enjoying the taste, and enjoying the aroma.

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おばさんの料理教室  かす汁

2022年12月07日 | 日記

かす汁

友人から酒粕のプレゼント、早速かす汁で温まろう。 

  

①鍋に水を入れ、豚肉・大根・里芋・人参・牛蒡・こんにゃく・椎茸など硬いものを先に入れ、あげ・白菜・ネギ・エノキを煮て、最後にわさび菜・菊菜など季節の野菜で煮る。

②煮る途中、塩・こぶ茶・だしの素で味付けて、酒粕を煮汁で溶いて、火を止めて味噌で好みの味に仕上げる。

*魚(鮭汁)、肉を入れるのも美味しい。

*豚肉・大根・人参等を炒めてから、水を入れる炊き方も良い。

*味噌を入れない場合は塩で味を付ける。 

Kasu soup

A gift of sake lees from a friend, let's warm up with dregs soup immediately.

  

①Pour water into a pot, add hard foods such as pork, radish

②taro, carrots, beef, konjac, and shiitake mushrooms first, boil age, Chinese cabbage, green onions, and enoki, and finally simmer with seasonal vegetables such as wasabi choy and

③During the simmering, season with salt, kobucha, and dashi stock, melt the sake lees in the broth, turn off the heat, and use miso to get the taste you like.

* Fish (salmon soup) and meat are also delicious.

* It is also good to fry pork, radish, carrots, etc. and then add water.

* If you do not add miso, season with salt.

 

 

 

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おばさんの料理教室  簡単鯵マリネ

2022年12月06日 | 日記

簡単鯵マリネ 

新鮮な鯵を買い求め、マリネを作りました。

 

①鯵のぜいご・頭を取り・腸を取り除く。

*小さい魚はそのまま揚げる

②魚と小麦粉をビニール袋に入れ良くまぶし、油で揚げる。

③玉葱・人参・ピーマンのスライスを作る。

④昆布出汁・酢・すり生姜の液に揚げたての熱い②を入れ、③乗せ味をしみ込ませる、冷蔵庫に入れ保存。

漬け液は下記の物でも良い。

 *甘酢(酢:砂糖=3:1)、好みにより醤油・唐辛子

  *鯵・ワカサギ・鰯・鯖・モロコ

  *ワカサギは漬けこみが浅い方が良い

鯵のぜいごは、尾の付け根から胴体の骨状の堅い部分。面倒だけど丁寧に取り除いておく。        

Easy mackerel marinade

I bought fresh mackerel and made marinades.

 

①Remove the fish and intestines.

* Fry small fish as is.

②Put the fish and flour in a plastic bag, sprinkle well and fry in oil.

③Make slices of onions, carrots and peppers.

④Put freshly fried hot in the liquid of kelp broth, vinegar, and ground ginger, ③ soak in the flavor and store in the refrige

The pickling liquid may be the following.

* Sweet vinegar (vinegar: sugar = 3: 1), soy sauce and chili pepper depending on preference

* Smelt, mackerel, mackerel, sorgo

* Smelt should be pickled shallowly.

The carp is a bony, rigid part of the body from the base of the tail. It's troublesome, but I remove it carefully.

        

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おばさんの料理教室  ブロッコリーのポテトサラダ

2022年12月05日 | 日記

ブロッコリーのポテトサラダ

ブロッコリーとマヨネーズを和えたサラダ

料理を通じて、工夫の楽しみが湧いてくる。楽しみの種が・・・ホホホ・・・

  

2人前

①鍋にジャガイモ200gとたっぷりの水を入れて強火で煮立て、竹串がすっと通るまで10分ほど茹でて、水で洗って水気を切る。ブロッコリーは電子レンジで加熱。

②ゆで卵は、半分に割って白身と黄身を分け、白身は食べやすく切る。

③ボウルに小さじ2・ゆで卵1(ヨネーズ大さじ2・味噌小さじ1・白すりごま大さじ1をよく混ぜて、①と②を和える。お好みで万能ネギの小口切りを添える。

Broccoli potato salad

Salad with broccoli and mayonnaise

Through cooking, you can enjoy ingenuity. The seeds of enjoyment are... ホホホ

      

people ago

①Put 200g of potatoes and plenty of water in a saucepan, simmer over high heat, boil for about 10 minutes until the bamboo skewers pass through, wash with water, and drain. Broccoli is heated in the microwave.

②For boiled eggs, break them in half and separate the whites and yolks, and cut the whites into easy-to-eat pieces.

2 teaspoons salt, 1 boiled egg (2 tablespoons yonnaise, 1 teaspoon miso, white ground sesame seeds) Mix 1 tbsp well and combineand ②. Serve with small slices of all-purpose green onions if you like.

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おばさんの料理教室  青梗菜の簡単中華風スープ

2022年12月04日 | 日記

青梗菜の簡単中華風スープ

温かい中華スープのレシピ、とろとろに仕上がります。水溶き片栗粉も入っているので、のどごしの良いスープです。

①鍋に水600mℓと中華だし小匙2を入れ、青梗菜のざく切・しいたけ4枚薄切りを加えて弱中火でよく煮る。

②青梗菜に火が通ったら、もやし・椎茸・蟹カマを加えて煮立てる。

③火を止めて水溶き片栗粉小匙2を加えて中火でとろみをつける。

*溶き卵を入れるのも良い。

Easy Chinese soup with bok choy

A recipe for a warm Chinese soup, it will simmer. It also contains water-dissolved potato starch, so it is a good soup.

    

①Put 600ml of water and 2 small spoons of Chinese dashi in a pot, add 4 thin slices of bok choy and shiitake mushrooms and simmer well over low and medium heat.

②When the bok choy is cooked, add the bean sprouts, shiitake mushrooms, and crab kama and let it

③Turn off the heat, add 2 small spoons of potato starch dissolved in water, and thicken over medium heat.

* It is also good to add beaten eggs.

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おばさんの料理教室  豚カツ

2022年12月03日 | 日記

豚カツ

久し振り豚カツを作りました。

                

2人前

豚ロース (厚切り)2切れ・塩こしょう小さじ1/4・薄力粉大さじ2・1個・サラダ油小さじ1・パン粉40gキャベツ (千切り)50gミニトマト1個・パセリ (生)適量

①豚ロースは筋切りをして、塩こしょうをふります。

②①に薄力粉をつける。

バットに溶き卵、サラダ油を入れて混ぜ合わせ、②に付ける。

④③にパン粉を全体にまぶす。

⑤鍋底から5cmほどの揚げ油を注ぎ、150℃に熱し、④を入れて4分ほど

揚げたら一度取り出す。

⑥揚げ油の温度を180℃に上げ、⑤を入れて2分ほど揚げます。中まで火が通り、こんがりと色づいたら油を切る。付け合わせをのせた器に盛り付けて完成。

pork cutlet

I made pork cutlet for the first time in a long time.

   

2 people ago

Pork loin is cut into streaks and sprinkled with salt and pepper.

Apply a thin flour to ➀.

Put the beaten egg and salad oil in a vat and mix and add to.

Sprinkle breadcrumbs throughout.

⑤Pour about 5 cm of frying oil from the bottom of the pan, heat to 150 ° C., put and about 4 minutes Once fried, take it out.

⑥Raise the temperature of the frying oil to 180ºC, add and fry for about 2 minutes. When the fire passes through to the inside and it is brown, drain the oil. It is completed by serving it in a bowl with garnishes on it.

 

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おばさんの料理教室  ジャンボオクラの肉巻き

2022年12月01日 | 日記

ジャンボオクラの肉巻き

 ジャンボオクラ(八代オクラ)の収穫も終わりの季節がやって来ました、肉巻きにしました。

オクラの種類は色々ありますが左がジャンボオクラです。

    

オクラ適当な大きさに切りを牛肉(豚肉)で巻き、フライパンに並べる

②酒・醤油・砂糖(又はみりん)の調味料で味付け、焼き途中ひっくり返しながら焼く。

③皿に盛り出来上がり。

Jumbo okra meat rolls

The season of jumbo okra (Yatsushiro okra) has come to an end, and I rolled it in meat.

There are various types of okra, but the one on the left is jumbo okra.

     

①Roll the okra into pieces of appropriate size with beef (pork) and arrange in a frying pan.

②Season with seasonings of sake, soy sauce, and sugar (or mirin), and bake while turning over during baking.

③Serve on a plate.

 

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