おばさんの料理教室

家庭菜園の野菜を使い皆で料理を楽しもう

おばさんの料理教室  アボカドの簡単ポタージュスープ

2023年03月16日 | 日記

アボカドの簡単ポタージュスープ

 アボカドを使った、簡単なポタージュスープです。

   

2人前

①玉ねぎ50gはみじん切り、人参50gすりおろし・アボカド1個細かく切る。

②鍋にバター10gを入れて中火にかけ、①を入れて炒め,玉ねぎがしんなりしたら、牛乳200mlで加熱して沸騰直前に火を止めて味噌小さじ2を溶かし出来上がり。

Easy pottage soup with avocado

It is a simple pottage soup using avocado.

    

  • people ago

50g of onion chopped, 50g grated carrot and cut 1 avocado into small pieces.

➁Put 10g of butter in a saucepan over medium heat, add① and stir-fry, when the onion is soft, heat with  200ml of milk, turn off the heat just before boiling, and add miso.  Dissolve 2 tsp and voila.

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おばさんの料理教室  簡単ハムサラダ

2023年03月15日 | 日記

簡単ハムサラダ

新玉ねぎが出て来ました、簡単にサラダを作りました。

新玉ねぎ・キュウリ・ハムを適当な大きさに切り、マヨネーズで和え出来上がり。

*ハムの代わりツナ缶なども良い。

Easy ham salad

New onions came out, I made a salad easily.

     

Cut the new onion, cucumber and ham into appropriate sizes and toss with mayonnaise.

* Canned tuna is also good instead of ham.

   

 

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おばさんの料理教室  大根葉の炒め

2023年03月14日 | 日記

大根葉の炒め

大根を友人から頂きました、葉を炒め色々な料理に添えました。

 

①大根葉を細かく刻んでサラダ油で炒め、醤油で味付けてちりめんじゃこをまぶす。

色々な料理に添える。

Fried radish leaves

I got radish from a friend, fried leaves and served it with various dishes.

   

①Finely chop the radish leaves and fry them in salad oil, season with soy sauce and sprinkle with chirimenjako.

Serve with various dishes.

 

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おばさんの料理教室  蓮根の酢ばす

2023年03月13日 | 日記

蓮根の酢ばす 

蓮根は今年豊作とか、今の時期が旬で美味しい。

                   

①酢120mℓ・砂糖75g・鰹節(適量)・みりん10mℓ・塩4gの合わせ酢をさっと煮たてる。

②れんこん400gの皮をむき、適当な大きさに切り、水から湯がく、その際わずかな酢を加える(色止め)適当に柔らかくなれば水切り。

③れんこんの熱いうちに①の合わせ酢に入れる。

*こんな食べ方も

辛子・マヨネーズ和え酢ばすの汁を切り・マヨネーズ40g・辛子4gで和える。

Vinegar flies

Lotus root is in season and delicious.

       

①Cook 120ml vinegar, 75g sugar, bonito flakes (appropriate amount), 10ml mirin, 4g salt vinegar.

➁Peel 400 g of lotus root, cut it into appropriate sizes, pour hot water from water, add a little vinegar (color stop) And drain if it is moderately soft.

③While the lotus root is hot, put it in the vinegar of .

*How to eat like this

Cut the juice of the  sauce and seasoned pork sauce with 40g of mayonnaise and 4g of spicy

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おばさんの料理教室  菜花の胡麻と豆腐の白和え

2023年03月12日 | 日記

菜花の胡麻と豆腐の白和え

       

①菜花を洗い2~3cmの切り茹でる、人参を電子レンジで柔らかくする。

②①にすり胡麻・昆布茶・醤油・豆腐を混ぜ出来上がり

*菜花を茹でるのは苦みを取りの除く。

*納豆・豆腐の組み合わせ。

*ご飯に混ぜたり乗せたりも美味しい。

Rapeseed sesame seeds and tofu with white

        

①Wash the rapeseed flowers, cut and boil 2~3cm, and soften the carrots in the microwave.

➁① Mix ground sesame, kombucha, soy sauce, and tofu and it's done.

* Boiling rape flowers removes bitterness.

* Combination of natto and tofu.

* It is delicious to mix or put on rice.

 

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おばさんの料理教室  レンコンのきんぴら

2023年03月11日 | 日記

レンコンのきんぴら

シャキシャキの食感がおいしい、レンコンのきんぴら。

      

2人前

①レンコン150gの皮をむき、5mm幅のいちょう切る・人参1本は皮をむき、長さ3cmの細切り電子レンジで加熱。

②ボウルにしょうゆ大さじ5・大さじ1・砂糖大さじ1・めんつゆ (2倍濃縮)大さじ1・顆粒和風だし小さじ1・みりん小さじ1・を入れて混ぜます。

③中火で熱したフライパンにごま油大匙2をひき、①を入れ、レンコンに火が通るまで炒める。

④②を入れて中火で炒め、汁気がなくなったら白いりごま大さじ1・鷹の爪輪切り少々を加えてさっと炒め合わせます。全体に味がなじんだら火から下ろし、器に盛り付けて完成。

Lotus root kinpira

The crunchy texture is delicious, lotus root kinpira.

   

  • people ago

eel 150g of lotus root, chop it into 5mm wide pieces, expose it to water for about 10 minutes to drain, peel one carrot, and cut it into 3cm long strips.  

➁1.5 tablespoons soy sauce, 1 tablespoon sake, 1 tablespoon sugar, 1 tablespoon noodle soup (2x concentrated), granule Japanese-style dashi in a bowl  Add 1 teaspoon and 1 teaspoon mirin and mix.

③In a frying pan heated over medium heat, add 2 large spoons of sesame oil, add ①, and fry until the lotus root is cooked.

④Add ➁ and fry over medium heat, and when the juice is gone, add 1 tablespoon of white sesame seeds and a little hawk nail ring clipper and stir-fry quickly. When the taste blends in with the whole, remove from the heat and serve in a bowl to complete.

 

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おばさんの料理教室  簡単なハムユッケ丼

2023年03月09日 | 日記

簡単なハムユッケ丼

ユッケは、肉を用いた韓国肉料理

「簡単なのに美味しい、あついごはんに美味しいハムユッケ丼。 卵黄を割り、よく絡めて食べてください。 ごはんに乗せずに、おつまみとしても楽しめる。

    

1人前

①ハム50gスライス・きゅうり1/2本・人参薄切りスライス電子レンジで加熱。

②ボウルに①とごま油小さじ1・コチュジャン小さじ1を入れて和える。

③丼鉢にごはん150gを盛り、②を乗せる。仕上げに卵黄を乗せ、いりごまを振りかけて出来上がりです。

*今回は人参のスライス炒めた物を加えました。

味噌大さじ3・ごま油大さじ2・砂糖大さじ1〜1.5・みりん大さじ1・豆板醤小さじ1〜2

④にんにく小さじ1・白ごま(なくても可)・小さじ2を容器に全部入れて混ぜるだけ。

Simple Ham Yukke Rice Bowl

   

Yukke is a Korean meat dish  using meat.  

"It's simple but delicious, and it's a delicious ham  yukke rice bowl. Break the yolks, tangle them well and eat.  You can enjoy it as a snack without eating rice.  

person before

①50g ham, cucumber 1/2, carrot sliced, heated in

②In a bowl, add and 1teaspoon sesame oil and 1 teaspoon of kochujang  .

Put 150g of rice in a bowland② on it . Put the egg yolk on the finish and sprinkle  with the igoma.

*This time I added stir-fried carrot slices.

3 tablespoons miso, 2 tablespoons sesame oil, 1-1.5 tablespoons sugar, 1  tablespoon 1 tablespoon lyn,  1-2 teaspoons soy sauce

④Just mix 1 teaspoon garlic, 1 white sesame (no need) and 2 teaspoons in a container.  

 

 

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おばさんの料理教室  菜花の豚肉巻き

2023年03月09日 | 日記

菜花の豚肉巻き

今、椎茸と菜花の収穫が最盛期、豚肉の肉巻きを楽しみました。

      

①菜花を洗いお湯で茹でて、豚肉で巻く。椎茸も一緒に肉巻き。

*茹でるのは苦みを抜く。

②フライパンでサラダ油炒め、最後に醤油で簡単に味付け。

③お皿に盛り付け、人参・卵焼き・ほうれん草のおひたしを添え出来上がり。

Rapeseed pork rolls

Now, when the rape flower harvest is at its peak, we enjoyed meat rolls.

        

 ash the rape flowers and roll in pork.

* Boiling removes bitterness.

 fry in salad oil in a frying pan and season briefly with soy sauce after the tip.  

③ Serve on a plate and garnish with carrots, fried eggs, and spinach.

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おばさんの料理教室  簡単ほうれん草のツナ缶和え

2023年03月08日 | 日記

簡単ほうれん草のツナ缶和え

    

①ほうれん草を洗い3~4cmに切り、袋に入れ電子レンジで柔らかくする。

②ボウルで摺り胡麻・白だし醤油を混ぜ合わせ、①・ツナ缶を混ぜ出来上がり。

*物足らないならキャベツ・人参などの炒めたものや鯖缶を加えるのも。

Easy spinach with tuna cans

   

①Wash the spinach, cut it into 3~4cm pieces, put it in a bag and soften it in the microwave.

②In a bowl, mix the sesame seeds and white dashi soy sauce, mix and the tuna can.

* If it is not enough, add stir-fried foods such as cabbage and carrots.

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おばさんの料理教室  金山寺味噌

2023年03月07日 | 日記

金山寺味噌

野菜と砂糖や塩などの調味料をご用意いただくと、ご家庭でもおいしい金山寺味噌が簡単に出来、それを使い色々な料理に使えます!

     

金山寺麹:800g・野菜(白瓜、なす、生姜、しそ他):400g(野菜の水分は多少必要)
砂糖 :300~350g(ざらめがおすすめ)・塩(塩分7.2%):125g・焼酎 :100cc・水飴・又はちみつお好みで・・この材料で作ります。

これを使い玉こんにゃくとタコの金山寺味噌炒め、ぷりぷりとした食感の玉こんにゃくとタコを金山寺味噌で炒め合わせ・豆腐に乗せる・牡蠣と春菊の金山寺味噌炒め等色々な料理に

Kinzanji Miso

If you prepare vegetables and seasonings such as sugar and salt, you can easily make delicious Kinzanji miso at home and use it for various dishes!

     

Kinzanji koji: 800g, vegetables (white melon, eggplant, ginger, shiso, etc.): 400g (some vegetable moisture is required), sugar:  300~350g (rough is recommended), salt
(salt content 7.2%):
125g ・Shochu:  100cc
starch syrup or honey
: Make with this ingredient  as you like.

You can use this to make various dishes such as stir-fried ball konjac and octopus with Kinzanji miso, stir-fried ball konjac and octopus with plump texture with Kinzanji miso, put on tofu, and stir-fried oysters and spring chrysanthemums with Kinzanji miso.

 

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おばさんの料理教室  いかなごの釘煮

2023年03月06日 | 日記

いかなごの釘煮    

神戸や明石等では、春一番の旬のおふくろの味として各家庭でくぎ煮を作り、親戚や知人にお配りする風習があります。

イカナゴの漁(稚魚シンコ)が今年は3月4日に解禁され、神戸垂水港では新鮮なシンコが水揚げされ開店前から主婦が待ちかまえる。

                                          

鍋に醤油200mℓ・砂糖200g・酒100mℓ・みりん150mℓを入れ煮立てる。

②いかなご1kgを洗い、千切り生姜50gを均一に混ぜ、水を切り①に2回に分け加え強火で煮立て、アクを取り除き、落と蓋をして30分煮る。

*一度に入れると温度が下がる、少量の場合は1度に入れてよい。

③煮汁が上から見えなくなれば、弱火にし、煮汁が少し残るまで煮て、火を止める。*煮る途中、箸などでかき混ぜないこと。

④あら熱が取れたら鍋ごと軽く振り、煮汁を全体にからませ、平ザルにあけて冷やし、出来上がり。

*水あめを使うとつやが出る、その分砂糖は減らす。

*実山椒・レモン・水煮筍・千切り椎茸等を加えるのも好みによる。

*残りの煮汁はほかの料理か、新たにいかなごを煮る煮汁に使うとよい。

Boiled crab nails

In Kobe, Akashi, etc., there is a custom to make nailini at home as the taste of the mother in the first season of spring and distribute it to relatives and acquaintances.

The ban on fishing for squid (juvenile cinco) was lifted on March 4 this year, and fresh shinko is landed at Kobe Tarumizu Port, and housewives are waiting for it even before the store opens.

        

①Put 200ml of soy sauce, 200g of sugar, 100ml of sake and 150ml of mirin in a pot and bring to a boil.

➁Wash 1 kg of crab, mix 50g of shredded ginger evenly, drain the water and add to in 2 doses, simmer over high heat, remove scour, cover with a lid and simmer for 30 minutes.

* If you put it in one time, the temperature will drop, and if you put it in a small amount, you can put it at 1 degree.

③When the broth is no longer visible from above, reduce the heat to low, simmer until a little broth remains, and turn off the heat. * Do not stir with chopsticks during simmering.

④When the heat is removed, shake the pot lightly, entangle the broth all over, open it in a flat colander and cool, and voila.

* Using starch syrup makes it shiny, and reduces sugar.

* It depends on your preference to add sansho, lemon, boiled bamboo shoots, shredded shiitake mushrooms, etc.

* The remaining broth can be used for other dishes or for new rafts.

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おばさんの料理教室  商店街の100円均一販売日

2023年03月05日 | 日記

商店街の100円均一販売日

今日はコロナで3年振りの大津市の100円均一品の販売日、年に4回行われます。

この日ばかりは大変な混雑です。我が家は10品1000円です。

      

菜花・ブロッコリ・乾電池2種類・鮎の甘露煮・ヒウオ・萬壽・パン・乾燥ゆば・お盆。

   100 yen uniform sales day in the shopping street

   Today is the first sales day of 100 yen uniform products in Otsu City in 3years due to Corona, and it will be held 4 times a year.

It is very crowded only on this day. My house costs 10 dishes for 10 00yen.

      

Rapeflower, broccoli, 2 types of batteries, ayu boiled in honeydew, hiuo, manju, bread, dried yuba, tray.

 

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おばさんの料理教室  珍しい昼ご飯

2023年03月04日 | 日記

珍しい昼ご

ご飯の代わり甘酒を頂きました。

               

甘酒の作り方

ご飯2~3合炊いて、水1ℓ・麹500gを加え6~7時間して出来上がり。

その他野菜炒め・豚ヒレのソテー・卵焼き等・・・

Unusual lunch

                  I had amazake instead of rice.

                

How to make amazake

Cook 2~3 cups of rice, add 1L of water and 500g of koji, and it's ready in 6~7 hours.

Other stir-fried vegetables, sautéed pork tenderloin, fried eggs, etc.

 

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おばさんの料理教室  すき焼きの残りの卵焼き

2023年03月03日 | 日記

すき焼きの残りの卵焼き

先日のすき焼きの残りを卵焼きを試みました。

   

①先日のすき焼きの残りに舞茸を加え煮て,その脇に卵を焼きました。

②お皿に盛り出来上がり。

Leftover fried eggs from kiyaki

The other day I tried to fry the rest of sukiyaki with eggs.

   

①I added maitake mushrooms to the leftovers of the sukiyaki the other day and boiled them, and grilled an egg beside it.

②Serve on a plate.

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おばさんの料理教室  簡単すき焼き

2023年03月02日 | 日記

簡単すき焼き

我が家は今日はすき焼きです。

               

鍋に肉をサラダ油で炒め、醤油・すき焼きのタレを入れ肉が炊けたら人参

のスライス煮る。

ご飯にすき焼きを盛りつけブロッコリを添え出来上がり
野菜は季節の野菜で良い。豆腐やキノコも美味しい。
関西風は炊いて行く過程で野菜から煮汁がどんどん出てくる。

Easy sukiyaki

My house is sukiyaki today.

                         
Fry the meat in salad oil in a pan, add soy sauce and sukiyaki sauce, and cook the meat with carrots.

Boil slices of.

Serve sukiyaki on rice and garnish with broccoli.
* Vegetables are good with seasonal vegetables. * Tofu and mushrooms are also delicious.
*In the Kansai style, the broth comes out of the vegetables in the process of cooking.

 

 

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