8月10日は「新鮮な野菜は美味しい」こんな当たり前のことを実感した1日でした。
茨城県在住の友人女子(福島県東白川郡塙町の同級生)から届いた野菜です。ゴーヤはカミさんが「ゴーヤチャンプル」にして、苦味を楽しみました。
These are vegetables that I received from a female friend of mine who lives in Ibaraki Prefecture.
My wife made bitter gourd into "bitter gourd champuru" and enjoyed the bitter taste.
ナスは素揚げし、お酢と出汁醤油に浸しておき、翌朝美味しくいただきました。
The eggplants were fried, soaked in vinegar and soy sauce, and served delicious the next morning.
キュウリをふたつに割ると、柔らかくて細かなタネ、これはうまいやつです。
When I split a cucumber in two, the soft, fine seeds turned out to be delicious.
シソの葉、ミョウガと浅漬けにしました。
I pickled it with shiso leaves and ginger.
友人女子が育てたミョウガ(左)と、スーパーでかっておいたミョウガ(右)の大きさを比べてみました。こんなに丸々と、みずみずしいミョウガは久しぶりで、なんと贅沢なのだろうと感激しました。
I compared the size of the Japanese ginger grown by my female friend (left) and the Japanese ginger I bought at the supermarket (right).
It's been a while since I've seen such a plump, fresh Japanese ginger, and I was so moved by how luxurious it was.