すぎなの風(ノルウェー編)       ∼北欧の北極圏・トロムソから∼

北欧の中のノルウェー、
北極圏でも、
穏やかで住みやすいトロムソから
お届けいたします。

これが、ノルウェーのお寿司です。

2015-06-06 | ノルウェーのまち

先日食べたお寿司のお話です。
I'll talk about Sushi that I ate on the other day.

ここに来て初めて外で食べる夕食。
それもお友だち夫婦と一緒に。
さらに久しぶりのお寿司ときて、とルンルン!
We will have a dinner outside for the first time since I arrived here
with a couple of friends.
And it’s Sushi after a long time.
So I was very excited!

注文は常連の彼らにお任せ。
出てきたものに、びっくり!
I trusted them to order.
I was surprised to see the first dishes!

日本の寿司職人がどう言うかはさておき…
I don't know what a Japanese Sushi chef would say ...
とにかく全てが美しい!
Anyway all of the dishes were very beautiful!



左のは、酢の物。
キュウリが薄くスライスしたものが巻いてあり、
オシャレに添えられた小皿の甘酢をつけて食べる。
The left one is su no mono.
It is rolled cucumber thinly sliced.
We eat it with sweet-sour souce in the small nice dish next to it.

右のは、串焼きですよ。
なんて上品に出してもらってるの!
The right one is Kushiyaki.
Look how elegantly it is served.

そして…
And then...



お刺身は、サーモン、クェイター、ノルウェーで獲れる魚。
あとは、マグロとハマチ。
Sashimi is made from Salmon and Kveite (Halibut) from Norway.
The other ones are Tuna and Hamachi.

3人のノルウェー人は、とても上手に箸を使うのです。
The three Norwegians use their sticks very well.

「この間テレビで魚の上にワサビを置いてちょっと醤油をつけて食べるって聞いた。
この食べ方、いいと思うんだよ」。

「私は醤油とワサビを混ぜてつける方が好きだわ」。

"I have heard the way to eat Sushi is with Wasabi on the fish and a bit of soy sauce on the bottom of the rice.
I like this way."

"I prefer Wasabi mixed with soy sauce."

私の日本人としてのプライドにスイッチが入ります。
My pride as a Japanese lights up!

一体この食材は何だろう?
これはどんな味がするんだろう?
What ingredients is this?
How taste does this have?

最後に彼らのお勧めの”AYAKA MAKI"
The final dish is "AYAKA MAKI” they recommended me.



カリッとしたアーモンドにクリームチーズを添えご飯、サーモンで巻いて、
イチゴが載せてある。
It's rolled rice and salmon, and inside very crunchy roasted almond with cream cheese, and strawberry on top.
食べたことのない味!
It's a taste I have never experienced!

これは、もはや寿司ではない。
明らかに新種の食べ物” SUSHI"だ。
This is not Japanese Sushi any longer.
It's obviously a new "SUSHI" dish.

ノルウェーと日本の融合と言うのでしょうか?
Can it be called a fusion of Japan and Norway?

「和風とはなんぞや?」

ここに来てあらためて思ってます。

What is the Japanese?

I've been considering about it here.












コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする

`すぎなのそっくりさんは、有毒だった!

2015-06-06 | ノルウェーのまち

まるで土筆がドレス着て踊っているみたいでしょう。
でも、日本の土筆って、こんなお洒落しましたっけ…?
Can you see how it is as if the Tsukushi is dancing wearing a dress?
But is the Tsukushi in Japan also so fashionable?

これ、本当に土筆とすぎな?
食べてもいいの?
お茶にして飲んでもいいの?
Is this really Tsukushi?
Is this really Sugina?
Can we eat it and drink the tea of it?

そんな疑問が湧いてきて、ネットで調べてみました。
そしたら、意外なことがわかりました!
I had these questions in my mind so I checked about it on the net.
So I found unexpected things.

すぎなは、とっても強くて古代から(3億年前)ある植物。
Sugina is very strong and has existed for a long time(300 million years)

ヨーロッパでも日本でもすぎなに似た植物がいくつがあり、
有毒なものまであるんですって.
でも、私には写真で、すぎなかどうかなんて全く区別できない。
There are some plants similar to Sugina in Europe and in Japan
and some of them are poisonous.
But I can't distinguish them by the pictures at all if it is Sugina or not.

そこで、庭に生えているものを博物館で調べてもらいました。
So we brought the plants from the garden to the museum and asked a professional to check it.

結果は…?
The result is ...?

”すぎな” でした~~😄
ほ~~。
"It's Sugina"!
I was relieved~~😄

時々、自分の食べているものを
調べるのもいいかもしれませんね。
It may be a good habit to check about what you eat or drink sometimes.






コメント
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする