私は寒天やゼリーが大好きです。なぜなら、子どもの頃に私の母は、お盆やお正月になると、ようかんと一緒に寒天(福島県塙町では「天寄せ」と呼んでいました)を作ってくれました。
末っ子の私は、その時期になると母にまとわりつくように、テングサを引きちぎる時は一緒に手伝いました。
そんな母の思い出と一緒に、今年は寒天やゼリーをたくさん食べました。
ファミマには、とても安っぽいぶどう味とみかん味の寒天が売っていて、いつになくたくさん食べています。子どもの頃に食べたものが、無性に美味しく感じるのです。
I love agar and jelly. This is because when I was a child, my mother used to make agar (called "Tenyose" in Hanawa Town, Fukushima Prefecture) with yokan for Obon and New Year.
As the youngest child, I would cling to her mother at that time of year and help her tear up her amanita.
This year, I ate a lot of agar and jelly with these memories of my mother.
Family Mart sells very cheap grape-flavored and tangerine-flavored agar, and I've been eating more than ever. The food I ate when I was a child always tastes delicious.