こだわりの農業

土作りから栽培・収穫まで無農薬・無化学肥料(自然農法)で露地草生栽培を実践するわが家を紹介します。

まだまだ使える!

2022-10-31 19:25:31 | 野菜の実力


紅葉の進んだ葉っぱ収穫用のローゼルです。

黄色くなった葉っぱを食べてみたら相変わらず爽やかな酸味があります。

見た目の問題もありフレッシュローゼルリーフは出荷しませんが、在日ミャンマー人の人々はフレッシュなローゼルリーフが入手出来ない冬〜春の時期はペースト状に加工して冷凍保存し、必要に応じてそれを使って料理を作っているそうです。



味に変わりが無いので、ミャンマー人の人々にならって葉をペースト状にしてみました。

粗熱を取って冷凍保存しますが、出来たてを試食してみたら結構好きな味でしたよ。

ちなみにペーストは食品製造の許可を受けていないのであくまでも自家用です。

今後は葉を乾燥させてローゼルリーフティー用の茶葉を作ってみようとも考えています。



·
When I eat the leaves that have turned yellow, they still have a refreshingly sour taste.

I do not ship fresh roselle leaves due to appearance issues, but Myanmar people living in Japan process them into a paste and freeze it during winter and spring when fresh roselle leaves are not available, and store it in a freezer as needed. It looks like they are cooking with it.

Since the taste is the same, I tried making the leaves into a paste, following the example of the Myanmar people.

I cool it down and store it in the freezer, but when I tasted the freshly made one, I really liked it.

By the way, the paste is not licensed for food manufacturing, so it is for personal use only.

In the future, I'm thinking of drying the leaves to make tea leaves for roselle leaf tea.
·



Comment    この記事についてブログを書く
  • X
  • Facebookでシェアする
  • はてなブックマークに追加する
  • LINEでシェアする
« 出荷終了の挨拶 | TOP | ウソや誤魔化しは必ずバレる... »
最新の画像もっと見る

post a comment

ブログ作成者から承認されるまでコメントは反映されません。