3月10日のTBS「マツコの知らない世界」は即席袋麺の特集でした。
On 10 March, TBS's 'Matsuko no Shiranai Sekai' featured instant bagged noodles.
偶然、私もその日、マルちゃん正麺(味噌)に、セリ、きんぴらごぼう、焼きのりをトッピングして食べていたので、袋麺の栄枯盛衰や現状と進化について学べました。
Coincidentally, I was also eating Maruchan Shomen (miso) that day, topped with sesame celery, kinpira gobo (burdock root) and grilled seaweed, so I learnt about the rise and fall of bagged noodles, their current status and evolution.
番組の中で、とてもレアでビックリさせられたのは、「こくろう」ラーメンでした。
国鉄が1987年にJRとして分割民営化されたとき、国鉄労働組合が日清食品に依頼してつくったものだそうです。
One of the very rare and surprising items in the programme was 'Kokuro' ramen.
When the Japanese National Railways was split and privatised as JR in 1987, the Japanese National Railways Workers' Union commissioned Nissin Foods to produce this instant ramen.