NHK「チコちゃんに叱られる」からの引用になりますが、福神漬けのお話です。植木等さんの曲「それが男の生きる道」で、🎵帰りに買った福神漬けで一人さびしく冷や飯食えば🎵という歌詞があります。
ずっと「福神漬けはカレーの付け合わせであり、福神漬けでご飯は食べないでしょうに」と不思議な思っていましたが、NHK「チコちゃんに叱られる」を見てスッキリしましたら。
そもそも、福神漬けは明治20年頃、野田清右衛門(「海苔の佃煮」の発案者)さんが黄金の七つの野菜を組み合わせて作った醤油の漬物だそうです。カレーと出会うまで、塩漬けの漬物と同様、単独で食されて大流行したものですね。
This is a quote from NHK's "Chiko-chan ni scoldareru," a story about fukujinzuke pickles. In the song "Sore wa Otoko no Ikirimichi" by Hitoshi Ueki, there is a lyric 🎵If you eat cold rice alone with fukujinzuke that you bought on your way home, you will be lonely.
ずっと「福神漬けはカレーの付け合わせであり、福神漬けでご飯は食べないでしょうに」と不思議な思っていましたが、NHK「チコちゃんに叱られる」を見てスッキリしましたら。
そもそも、福神漬けは明治20年頃、野田清右衛門(「海苔の佃煮」の発案者)さんが黄金の七つの野菜を組み合わせて作った醤油の漬物だそうです。カレーと出会うまで、塩漬けの漬物と同様、単独で食されて大流行したものですね。
I had always wondered why people would not eat rice with fukujinzuke, since fukujinzuke is an accompaniment to curry, but after watching NHK's "Chikochan ni scoldareru," I was refreshed.
To begin with, fukujinzuke is said to be a soy sauce pickle made by Seiwemon Noda (the inventor of "nori no tsukudani" (seaweed tsukudani)) around 1887, combining seven golden vegetables. It was eaten on its own and became very popular, just like salted pickles, until it met curry.