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幻の魚・サクラマスについて

2022年05月21日 | O60→70(オーバー70歳)
本日の日本テレビ「青空レストラン」は、宮崎県延岡市のサクラマス養殖が取り上げられました。
私が、この番組で学んだは次の通りです。

1.ヤマメが大きくなったのがサクラマスであること
2.競争に勝ち残ったヤマメは、そのまま食料豊富な川で一生を過ごすこと
3. 競争に負けたヤマメは、体の模様が消え「銀化」すること
4.銀化したヤマメは故郷の川を下り海に出ること
5.海で急激に成長したヤマメはサクラマスとなって、故郷の川に戻ってくること

いや〜っ、世の中には私の知らないことが多いことを、またしても強烈に知らされました。
そして、銀化するヤマメに、私は福島県南部の中山間地から、三男坊として、故郷を出た自分を重ねてテレビ画面を見ていました。

いつか、私は叶うならば、自分もサクラマスになって、命尽きる前に、故郷へ帰りたいものだ、とちょっとだけ思ったのです。

Today's NTV "Blue Sky Restaurant" featured cherry salmon farming in Nobeoka City, Miyazaki Prefecture.
What I learned from the program was as follows.

1. That the landlocked salmon is the larger of the two.
2.The landlocked salmon that survive the competition spend their entire lives in the rivers where food is abundant.
3.The landlocked salmon that lose the competition lose their body patterns and become "silvered".
4.Silvered landlocked salmon leave their home rivers and head out to the sea.
5.The landlocked salmon that grows rapidly in the sea becomes a cherry salmon and returns to its home river.

Wow, I was again strongly informed that there are many things in the world that I do not know.
And as I watched the silvered landlocked salmon trout on the TV screen, I could picture myself leaving my hometown as a third son from the mountainous region in the southern part of Fukushima Prefecture.
I thought for a moment that someday, if I could, I would like to return to my hometown as a cherry salmon, too, before I run out of life.
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