先日、懐かしいお饅頭を一ついただきました。以前、栃木県下野市に住んでいた頃、福島県塙町に帰省するとき、益子〜茂木〜常陸大宮のルートで、国道118号線に出て北上していました。(そういえは、夏場には道路脇に葉たばこ畑がありました)
その途中、御前山町の小さな商店街に、民家風のお饅頭屋さんがあります。何度か立ち寄り、名物「御前山饅頭」を買い求め、箱入りとは別にバラで買った饅頭を車中でいただいていました。
久しぶりに食べましたが、ほんのりとした甘み、ふわっとした茶色の皮、とても素朴な味がよみがえり感激いたしました。茂木町にも銘菓「源太饅頭」があり、まだまだ隠れた美味しいものがあることを再認識したところです。
The other day I received one of those nostalgic buns.
When I used to live in Shimotsuke City, Tochigi Prefecture, I used to take the route Mashiko - Motegi - Hitachi-Omiya when returning home to Hanawamachi, Fukushima Prefecture, and then take National Route 118 and head north.
(Come to think of it, there were leaf tobacco fields along the side of the road in the summer.)
その途中、御前山町の小さな商店街に、民家風のお饅頭屋さんがあります。何度か立ち寄り、名物「御前山饅頭」を買い求め、箱入りとは別にバラで買った饅頭を車中でいただいていました。
On the way there, in a small shopping street in the town of Gozenyama, there is a manjuu shop in the style of a private house.
I had stopped there several times before to buy the famous "Gozenyama Manju" (steamed buns), which I bought separately from the boxed ones and ate them in the car.
久しぶりに食べましたが、ほんのりとした甘み、ふわっとした茶色の皮、とても素朴な味がよみがえり感激いたしました。茂木町にも銘菓「源太饅頭」があり、まだまだ隠れた美味しいものがあることを再認識したところです。
It had been a while since I had eaten it, but I was impressed by its slightly sweet taste, fluffy brown skin, and the revival of its very simple flavor.
Motegi Town also has a famous confectionary called "Genta Manju," and I was reminded that there are still many hidden delicacies to be found in the area.