不安定だった気温が落ち着いて(と思いたい)やっと秋になりました。
胡桃が入ったケーキ、食べたくなりました。
アメリカではコーヒーのお供になるケーキを coffee cake と呼ぶようです。
コーヒーが入っているわけではありません。
(英国のにはtea が入っていないけど teacakes と呼ばれるものがありますねぇ。)
サワークリームコーヒーケーキ(sour cream coffee cake)を焼きました。
サワークリームの代わりに水切りヨーグルトを使いました。
ヨーグルト入りのケーキはしっとり焼き上がります。
生地の半量を型に入れ、その上にフィリングをパラパラ。
残りの生地を入れて、胡桃と砂糖のトッピングをパラパラ。
170℃に予熱したオーヴンで35分ほど焼きました。
かなりいい加減。 でもスマイルに見えないこともない、デスヨネ?😅
Coffee cake ですからコーヒーと共にいただきました。
ケーキはしっとり、胡桃は望んだ通りカリッと焼けて満足❤️❤
Ingredients
Cake
- 8 tablespoons (113g) unsalted butter, softened
- 1 cup (198g) granulated sugar
- 2 large eggs, at room temperature
- 2 cups (240g) King Arthur Unbleached All-Purpose Flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1/4 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon table salt
- 1 cup (227g) sour cream or plain yogurt, at room temperature
Topping
- 1/2 cup (99g) granulated sugar
- 2 teaspoons cinnamon
- 2 teaspoons King Arthur Pure Vanilla Extract
- 1/2 cup (57g) chopped walnuts or pecans, optional
Instructions
Bake ModePrevent your screen from going dark as you follow along.
Preheat the oven to 350°F. Grease and flour a 9 1/2" tube pan, or a 9" x 9" pan.
To make the cake: Beat together the butter, sugar, and eggs. In a separate bowl, mix together the flour, baking powder, baking soda, and salt.
Add the flour mixture to the butter mixture alternately with the sour cream or yogurt, stirring after each addition.
To make the topping: Combine all of the topping ingredients, stirring until evenly crumbly.
Spread half the batter in the pan, and sprinkle with half the topping mixture. Repeat with the remaining batter and topping.
Bake the coffee cake for 30 to 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean, or with just a few moist crumbs sticking to it. Glass pans may take an additional 5 to 10 minutes to bake through completely.
Remove the cake from the oven; if you've baked it in a tube pan, wait 10 minutes, loosen the edges, and carefully turn it out of the pan. Place the cake right-side up (topping up) on a plate to serve. If you've baked the cake in a 9" x 9" pan, just serve it right from the pan.
Serve the cake warm or at room temperature. Wrap the completely cooled cake airtight, and store at room temperature for several days; freeze for longer storage.