garlic chicken で書きましたが、ネパール料理屋さんで食べた「あの味」を再現したくて検索していたところ出会ったのが cashew garlic chicken でした。
カシューナッツを調味料として使うのですが、カレーとはかなり違う…。
調味料のひとつにsoy sauce と出ているところにも惹かれて作ってみました。
材料が少量なのでフードプロセッサー出すまでもないかしら、とミキサーで混ぜようとしたらかなり大変でした。
まず、カシューナッツが思うように細かくなりませんでした。
その他の材料を入れて混ぜ、中味をボウルに移そうとミキサーのジャグを持ち上げたとたん!
漏れてる・・・液体が漏れてるーーー!
下の部分がしっかり閉まっていなかった
・・・・・
気を取り直して再挑戦っ! ミキサーは却下!!←自分のミスなのに、ねぇ?
今度はカシューナッツは Jamie Oliver の flavour shakerで潰し(粉々にできました)クィジナートのハンドブレンダー付属の調理カップにほかの材料と共に入れガァーッと。
ペースト状になりました。
飛び散ったりしないし、この器具は優れものですわ。
これを下味をつけたチキンにsmearします。
しばらく置いてから焼きますと。。。↓↓
グリルだと火が通る前に焦げそうなので高温のオーブンで焼きました。
レモンを絞っていただきます♪
Ingredients
1 cup roasted (salted or unsalted) cashew nuts
6 Tbsp roughly chopped cilantro (leaves and stems)
1/4 cup grapeseed or olive oil
4 garlic cloves, roughly chopped
2 tablespoons soy sauce
2 teaspoons brown sugar
1 to 2 jalapeño peppers, seeds discarded, roughly chopped
1 Tbsp lime juice, plus lime wedges for garnish
salt and freshly ground black pepper
3 pounds bone-in, skin-on chicken thighs
Method
1 In a food processor or blender, add the cashews, cilantro, oil, garlic, soy sauce, brown sugar, jalapeno, lime juice, and 2 tablespoons of water. Pulse or blend until the mixture is a smooth paste. Add salt and pepper to taste. Reserve a third of the marinade for serving with the chicken. Use the rest for coating the chicken.
2 Sprinkle the chicken thighs all over with salt and pepper. Coat the chicken pieces with the marinade. At this point if you want, you can make ahead, and chill for several hours or overnight until ready to cook. Bring to room temperature before cooking.
3 Preheat broiler or prepare grill for medium direct heat. Broil or grill chicken, turning frequently, until golden and crisp and a meat thermometer reads 170°F when inserted into the thickest part of the thigh (not touching a bone), or when the juices run clear (not pink) when cut into with a knife. This will take about 25 to 35 minutes for a grill on medium heat, or about 10-20 minutes under a broiler, depending on how far the chicken is from the heat. Serve with lime wedges, reserved marinade, and cilantro.
ハラペーニョの代わりにチリパウダーを使いました。
美味しいでぇ~す♪
カシューナッツを調味料として使うのですが、カレーとはかなり違う…。
調味料のひとつにsoy sauce と出ているところにも惹かれて作ってみました。
材料が少量なのでフードプロセッサー出すまでもないかしら、とミキサーで混ぜようとしたらかなり大変でした。
まず、カシューナッツが思うように細かくなりませんでした。
その他の材料を入れて混ぜ、中味をボウルに移そうとミキサーのジャグを持ち上げたとたん!
漏れてる・・・液体が漏れてるーーー!
下の部分がしっかり閉まっていなかった
・・・・・
気を取り直して再挑戦っ! ミキサーは却下!!←自分のミスなのに、ねぇ?
今度はカシューナッツは Jamie Oliver の flavour shakerで潰し(粉々にできました)クィジナートのハンドブレンダー付属の調理カップにほかの材料と共に入れガァーッと。
ペースト状になりました。
飛び散ったりしないし、この器具は優れものですわ。
これを下味をつけたチキンにsmearします。
しばらく置いてから焼きますと。。。↓↓
グリルだと火が通る前に焦げそうなので高温のオーブンで焼きました。
レモンを絞っていただきます♪
***** recipe *****
Ingredients
1 cup roasted (salted or unsalted) cashew nuts
6 Tbsp roughly chopped cilantro (leaves and stems)
1/4 cup grapeseed or olive oil
4 garlic cloves, roughly chopped
2 tablespoons soy sauce
2 teaspoons brown sugar
1 to 2 jalapeño peppers, seeds discarded, roughly chopped
1 Tbsp lime juice, plus lime wedges for garnish
salt and freshly ground black pepper
3 pounds bone-in, skin-on chicken thighs
Method
1 In a food processor or blender, add the cashews, cilantro, oil, garlic, soy sauce, brown sugar, jalapeno, lime juice, and 2 tablespoons of water. Pulse or blend until the mixture is a smooth paste. Add salt and pepper to taste. Reserve a third of the marinade for serving with the chicken. Use the rest for coating the chicken.
2 Sprinkle the chicken thighs all over with salt and pepper. Coat the chicken pieces with the marinade. At this point if you want, you can make ahead, and chill for several hours or overnight until ready to cook. Bring to room temperature before cooking.
3 Preheat broiler or prepare grill for medium direct heat. Broil or grill chicken, turning frequently, until golden and crisp and a meat thermometer reads 170°F when inserted into the thickest part of the thigh (not touching a bone), or when the juices run clear (not pink) when cut into with a knife. This will take about 25 to 35 minutes for a grill on medium heat, or about 10-20 minutes under a broiler, depending on how far the chicken is from the heat. Serve with lime wedges, reserved marinade, and cilantro.
Spicy Garlic Cashew Chicken
ハラペーニョの代わりにチリパウダーを使いました。
美味しいでぇ~す♪