Jolly Good❣️Jolly Baking & Cooking 

お菓子を焼くこと、映画を観ること、猫!
好きなことについて書いています。

No-crust custard pie カスタードケーキ

2025-01-23 | pudding/jelly
ふいにカスタード系スウィーツが食べたくなる事があります。
なんならカスタードだけ食べても良いかなって思うくらい。
プリンでも良いんだけど、カラメルソース作るの面倒(プリンにはカラメルソースがなくっちゃダメなの)。
そんな時にはこのケーキ、というかプディングというか。。。
全ての材料をミキサーに入れ混ぜ合わせ、バターを塗った型に流し入れ、170℃に予熱したオーヴンで50~55分焼いたら出来上がり。

見た目はスポンジケーキ風。
冷やしてから切ってみると…

小麦粉入りなので
プリンより歯応えあり。

***** 材料 *****

牛乳 480ml
卵 大4個
小麦粉 64g
塩 一つまみ
ヴァニラ 小匙2
砂糖 150g
バター 55g (溶かして冷ます)


鶏胸肉 ディジョンマスタードソース

2025-01-20 | chicken
粒マスタードのファンです♪
胸肉を焼いて一旦取り出し、同じフライパンにワイン、ディジョンマスタード、生クリームを入れてソースを作り、肉を戻し入れ温めたら出来上がり。


短時間でできるのにご馳走に見える優れものの一品。



隠し味程度に入れた醤油のおかげなのかご飯との相性がよろしくてよ〜😋

参考にしたレシピは ☆コチラ☆
  • 2 tablespoonsbutter
  • 3 cloves garlicminced
  • ⅓ cup dry white wine
  • ⅓ cup heavy whipping cream or evaporated milk
  • ¼ cup chicken broth
  • 1 teaspoon soy sauce
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • ⅛ teaspoon dried thyme leaves or 1 sprig fresh thyme

Instructions

  • Pound chicken to 1-inch thick and season with salt and pepper.
  • Heat olive oil over medium-high heat in a large skillet and cook chicken for 5-6 minutes per side, or until browned and the chicken reaches 165°F. Remove chicken from the pan and set aside lightly covering with foil.
  • Add butter and garlic to the pan. Cook just until fragrant, about 30 seconds. 
  • Stir in white wine, making sure to scrape up any browned bits from the bottom of the pan. Simmer until the wine is reduced by half, about 3 minutes. 
  • Whisk in remaining ingredients and simmer for 2-4 minutes or until slightly thickened.
  • Add chicken back to the pan along with any juices and cook just until heated through, about 2 minutes.



肉団子

2025-01-16 | 料理/挽肉
スウィーディッシュミートボールを作ろうと合挽を買ったつもりが豚挽肉でした💦
とりあえず肉だねを作って丸めて冷凍しておきました。
今日解凍。 何味にしよう?
スパゲティは一昨日食べたからトマト味は却下。
すごーく久しぶりに甘酢餡に決定。

ワタクシだけでなく娘もおっとっとも大好きだった、亡き母の甘酢餡に近づきたい❗️

野菜が高いので冷凍インゲン大活躍👍

今回は結構近づいたかしら?

分量は忘れたけど、入れたのは
みりん
砂糖
ケチャップ
醤油
いしる出し ほんの少々

だったかな? 

今年初めての満月

2025-01-14 | 日記
買い物帰りに見かけました。


満月‼️


観覧車のネオンに負けない明るさ❣️
写真では分かりにくいけれど近くの星も明るかった。
なんだか得した気分でるんるん🎶となりました。

1月の満月は Wolf moon と呼ばれるそう。
January's full Moon is also called the Wolf Moon, because it's thought wolves howled more at this time of year as there was less food in the middle of winter.

名前の理由は、寒くて食べ物が少ないこの時期に狼の遠吠えが(他の時期より)と多い考えられるから、との説があります。

2月の満月は snow moon と呼ばれるそうな。
一年通してそれぞれの満月に名前がついてるんですね。
興味深い🤔

レモンクラムスクエア creamy lemon crumb squares

2025-01-09 | bars / squares
2025年、ベイキング第2弾は レモンクラムバー(ズ)
コンデンスミルクを使うので躊躇してた(甘いんだもの💦)んですが、友人から頂いたレモンを使いたかったの。

大きな容器で焼いたものを細長く切ると Bars。
四角にカットすれば Squares になります。

かなり適当ににカットしてます💦

土台とクラムは同じ材料。

生地を作ったら半量を型に押し付け(家のは)170℃に予熱したオーヴンで15分焼いて取り出す。
フィリングを流し入れ、残りの生地を指先でポロポロしながら振りかける。
オーヴンに戻し入れ焼き色がつくまで23 - 26 分ほど焼く。
冷めたら冷蔵庫で30〜60分冷やす。
カットする。
✳️ 冷やさないとカットしにくい。
時間が経つとクラムが湿気るけど再度オーヴンで加熱するとカリカリ復活👍

  • 1 1/4 cups (177g) all-purpose flour
  • 1 1/4 cups (110g) old fashioned rolled oats
  • 1/2 tsp (heaping) salt*
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 cup (100g) granulated sugar
  • 1/2 cup (100g) packed light-brown sugar
  • 3/4 cup (170g) unsalted butter , melted
  • 1 tsp vanilla extract
  •  (14 oz) can sweetened condensed milk
  • 1 Tbsp lemon zest
  • 1/3 cup (80ml) fresh lemon juice
  • 2 large egg yolks
  • 1/2 tsp lemon extract

  • Preheat oven to 350 degrees. In a medium mixing bowl, whisk together flour, rolled oats, salt and baking soda. Stir in granulated sugar and brown sugar and mix until no clumps of sugar remain.
  • Stir vanilla into melted butter and pour mixture over dry ingredients. Using a spoon, stir mixture until evenly moistened.
  • Sprinkle half of the crumb mixture into the bottom of a greased 8 by 8-inch baking dish and gently press into an even layer. Bake in preheated oven 15 minutes. Remove from oven and set aside (leaving oven heated at 350 degrees).
  • In a mixing bowl, whisk together sweetened condensed milk, lemon zest, lemon juice, egg yolks and lemon extract until well blended. Pour mixture over crumb crust in baking dish and spread into an even layer.
  • Sprinkle top evenly with remaining crumb mixture. Bake in preheated oven 23 - 26 minutes until lightly golden.
  • Remove from oven and allow to cool at room temperature, once cool cover and refrigerate 30 minutes - 1 hour (I actually loved this cold). 
  • Remove and cut into squares. Store in airtight container in refrigerator.