日本では馴染みがないけどイギリスでは知らない人は居ない(と思う😅)甘味料。
ginger fairings を焼くのに必須の golden syrup、ケーキに使うレシピを見たので試してみた。
ginger fairings を焼くのに必須の golden syrup、ケーキに使うレシピを見たので試してみた。
参考にしたレシピはこちら☆
Ingredients
100 g Butter or Margarine
50 g Caster Sugar
50 g Soft Brown Sugar
200 g Golden Syrup
200 g Self-raising Flour
1 Free-range Egg
150 ml Milk
2 tbsp Golden Syrup
シロップ使うから砂糖は要らないのかと思ったけどやっぱり入れるのね。
- Pre-heat your oven to 160°c (140°c for a fan-assisted oven) and grease & line a 2lb loaf tin with grease-proof paper.
- Place the butter, syrup and sugars into a medium pan and heat gently until the ingredients are just melted together, stirring occasionally. Once melted together, set aside and allow to cool for at least 10 minutes.
- In a small bowl/jug, beat the milk and egg together. Set aside.
- In a large bowl, sift the flour. Add the egg/milk mixture and the cooled syrup mixture and beat until combined and you have a lump free batter.
- Pour the mixture into your pre-lined loaf tin.
- Bake in your pre-heated oven for around 1 hour until golden on top and a skewer inserted comes out clean.
- Leave to cool for 10 minutes before poking the cake all over with a skewer and spreading 2 tablespoons of golden syrup over the top.
- Allow to cool completely before serving. For best results, leave the cake in the greaseproof lining & add a piece of extra greaseproof paper to the top, before wrapping in tin foil for a few days before serving. This will give a deeper flavour to the cake.
しかも、焼き上がったケーキに染み込ませるらしい。
Golden syrup
Wikipedia によれば:
ゴールデンシロップ(英: golden syrup)は、サトウキビやテンサイが原料の砂糖を酸で処理して作られる濃い琥珀色をした転化糖である。
転化糖(てんかとう)は、酸または酵素(インベルターゼ)によって、ショ糖を果糖およびブドウ糖に加水分解した甘味料である。同量のショ糖よりも甘いため、糖を転化させることによって砂糖の量を控えることが可能である。また、吸湿性があるため、菓子をしっとりとした状態に保ち、砂糖が結晶化しないようにすることが可能である。
しっとり焼き上がりました。
更にシロップをかけて風味が全体に回るよう包んで休ませます。
2日休ませたところ、風味に深みが出たほか、しっとり度が増しました。
きめの荒いカステラみたい。
甘すぎるんじゃないの?と疑ってましたが、これはこういうケーキなんですね。
シロップを減らしたらこの風味は出ないのでは?
見かけも素朴なら味も素朴。 初めて食べるのにどこか懐かしい感じ。
けっこうあとを引くケーキです。
「子供の頃食べた味」なのでしょう、おっとっとはとても喜んでました。
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