市販の”チャーシュー”に不満だったのでホームメイドに挑戦。
上手にできましたー!
少しは脂身があった方がパサつかないだろうと肩ロースを使いました。
(扉の部分が外れる魚焼きグリルは便利ですね。このままオーブンへ入れられますもの)
一晩漬け込んだ肉をオーブンで焼いて…
タレを塗り
魚焼きグリルで焦げ目をつけました。
つやつや! 焦げたところが美味しそうですー
ちょうど良い具合に焼けています。
char siew soh用にと作ったのですが、あんまり上手にできたので(←おいっ)チャーシュー丼にして食しました。
ワタクシにはやや甘すぎるので、次回からは糖分を減らします。
***** 今日使った recipe *****
1 lb pork butt (cut into 4 pieces)butt:肩肉
3 clove garlic (finely chopped)
1 1/2 tablespoons cooking oil
Char Siu (Char Siew) Sauce:
1 1/2 tablespoons maltose
1 1/2 tablespoons honey
1 1/2 tablespoons hoisin sauce
1 1/2 tablespoons soy sauce
1 tablespoon Chinese rose wine
3 dashes white pepper powder
1/2 teaspoon five-spice powder
1/2 teaspoon sesame oil
Method:
Add all ingredients in the char siu sauce in a sauce pan, heat it up and stir-well until all blended and become slightly thickened and sticky. (It will yield 1/2 cup char siu sauce.) Transfer out and let cool.
Marinate the pork butt pieces with 2/3 of the char siu sauce and the chopped garlic overnight. Add 1 1/2 tablespoons cooking oil into the remaining char siu sauce. Keep in the fridge.
The next day, heat the oven to 375 degree F and roast the char siu for 15 minutes (shake off the excess char siu sauce before roasting). Transfer them out of the oven and thread the char siu pieces on metal skewers and grill them over fire (I used my stove top). Brush the remaining char siu sauce while grilling until the char siu are perfectly charred. Slice the char siu into bite-size pieces, drizzle the remaining char siu sauce over and serve immediately with steamed white rice.
five-spice powder五香粉の香りが苦手なので割愛しました。
中華街で売っているチャーシューはこの五香粉が強すぎて美味しいと思えないんです。。。。多分八角の香りがキライなんですわね。
上手にできましたー!
少しは脂身があった方がパサつかないだろうと肩ロースを使いました。
(扉の部分が外れる魚焼きグリルは便利ですね。このままオーブンへ入れられますもの)
一晩漬け込んだ肉をオーブンで焼いて…
タレを塗り
魚焼きグリルで焦げ目をつけました。
つやつや! 焦げたところが美味しそうですー
ちょうど良い具合に焼けています。
char siew soh用にと作ったのですが、あんまり上手にできたので(←おいっ)チャーシュー丼にして食しました。
ワタクシにはやや甘すぎるので、次回からは糖分を減らします。
***** 今日使った recipe *****
1 lb pork butt (cut into 4 pieces)butt:肩肉
3 clove garlic (finely chopped)
1 1/2 tablespoons cooking oil
Char Siu (Char Siew) Sauce:
1 1/2 tablespoons maltose
1 1/2 tablespoons honey
1 1/2 tablespoons hoisin sauce
1 1/2 tablespoons soy sauce
1 tablespoon Chinese rose wine
3 dashes white pepper powder
1/2 teaspoon five-spice powder
1/2 teaspoon sesame oil
Method:
Add all ingredients in the char siu sauce in a sauce pan, heat it up and stir-well until all blended and become slightly thickened and sticky. (It will yield 1/2 cup char siu sauce.) Transfer out and let cool.
Marinate the pork butt pieces with 2/3 of the char siu sauce and the chopped garlic overnight. Add 1 1/2 tablespoons cooking oil into the remaining char siu sauce. Keep in the fridge.
The next day, heat the oven to 375 degree F and roast the char siu for 15 minutes (shake off the excess char siu sauce before roasting). Transfer them out of the oven and thread the char siu pieces on metal skewers and grill them over fire (I used my stove top). Brush the remaining char siu sauce while grilling until the char siu are perfectly charred. Slice the char siu into bite-size pieces, drizzle the remaining char siu sauce over and serve immediately with steamed white rice.
five-spice powder五香粉の香りが苦手なので割愛しました。
中華街で売っているチャーシューはこの五香粉が強すぎて美味しいと思えないんです。。。。多分八角の香りがキライなんですわね。