Jolly Good❣️Jolly Baking & Cooking 

お菓子を焼くこと、映画を観ること、猫!
好きなことについて書いています。

レモンクラムスクエア creamy lemon crumb squares

2025-01-09 | bars / squares
2025年、ベイキング第2弾は レモンクラムバー(ズ)
コンデンスミルクを使うので躊躇してた(甘いんだもの💦)んですが、友人から頂いたレモンを使いたかったの。

大きな容器で焼いたものを細長く切ると Bars。
四角にカットすれば Squares になります。

かなり適当ににカットしてます💦

土台とクラムは同じ材料。

生地を作ったら半量を型に押し付け(家のは)170℃に予熱したオーヴンで15分焼いて取り出す。
フィリングを流し入れ、残りの生地を指先でポロポロしながら振りかける。
オーヴンに戻し入れ焼き色がつくまで23 - 26 分ほど焼く。
冷めたら冷蔵庫で30〜60分冷やす。
カットする。
✳️ 冷やさないとカットしにくい。
時間が経つとクラムが湿気るけど再度オーヴンで加熱するとカリカリ復活👍

  • 1 1/4 cups (177g) all-purpose flour
  • 1 1/4 cups (110g) old fashioned rolled oats
  • 1/2 tsp (heaping) salt*
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 cup (100g) granulated sugar
  • 1/2 cup (100g) packed light-brown sugar
  • 3/4 cup (170g) unsalted butter , melted
  • 1 tsp vanilla extract
  •  (14 oz) can sweetened condensed milk
  • 1 Tbsp lemon zest
  • 1/3 cup (80ml) fresh lemon juice
  • 2 large egg yolks
  • 1/2 tsp lemon extract

  • Preheat oven to 350 degrees. In a medium mixing bowl, whisk together flour, rolled oats, salt and baking soda. Stir in granulated sugar and brown sugar and mix until no clumps of sugar remain.
  • Stir vanilla into melted butter and pour mixture over dry ingredients. Using a spoon, stir mixture until evenly moistened.
  • Sprinkle half of the crumb mixture into the bottom of a greased 8 by 8-inch baking dish and gently press into an even layer. Bake in preheated oven 15 minutes. Remove from oven and set aside (leaving oven heated at 350 degrees).
  • In a mixing bowl, whisk together sweetened condensed milk, lemon zest, lemon juice, egg yolks and lemon extract until well blended. Pour mixture over crumb crust in baking dish and spread into an even layer.
  • Sprinkle top evenly with remaining crumb mixture. Bake in preheated oven 23 - 26 minutes until lightly golden.
  • Remove from oven and allow to cool at room temperature, once cool cover and refrigerate 30 minutes - 1 hour (I actually loved this cold). 
  • Remove and cut into squares. Store in airtight container in refrigerator.


最新の画像もっと見る

2 コメント

コメント日が  古い順  |   新しい順
Unknown (keba)
2025-01-09 23:11:04
Back to normal にはパンを焼いたり料理をしたりは効果的って実感してます。
じぇれまいあさまのベイキングもそんな感じでしょうか?
返信する
kebaさん♪ (じぇれまいあ)
2025-01-09 23:58:30
いつもコメントをありがとうございます。

そうですねー。 クリスマスからお正月は色々不規則ですからねぇ。
確かにベイキングすると『平常運転』になった気がしますね。

今年も宜しくお願いします❤️
返信する

コメントを投稿