不安定だった気温が落ち着いて(と思いたい)やっと秋になりました。
胡桃が入ったケーキ、食べたくなりました。
アメリカではコーヒーのお供になるケーキを coffee cake と呼ぶようです。
コーヒーが入っているわけではありません。
(英国のにはtea が入っていないけど teacakes と呼ばれるものがありますねぇ。)
サワークリームコーヒーケーキ(sour cream coffee cake)を焼きました。
サワークリームの代わりに水切りヨーグルトを使いました。
ヨーグルト入りのケーキはしっとり焼き上がります。
![](https://blogimg.goo.ne.jp/user_image/3d/63/2b4af5b5963349bd1f6b1a1d8afb1040.jpg)
生地の半量を型に入れ、その上にフィリングをパラパラ。
![](https://blogimg.goo.ne.jp/user_image/28/8b/9a372fc2522604631eac02527d4b651d.jpg)
残りの生地を入れて、胡桃と砂糖のトッピングをパラパラ。
![](https://blogimg.goo.ne.jp/user_image/18/0a/7b3c9e224345b4fe43469201373105fd.jpg)
170℃に予熱したオーヴンで35分ほど焼きました。
![](https://blogimg.goo.ne.jp/user_image/1e/ca/79ec19096eb57a4a00864c2f42450e61.jpg)
かなりいい加減。 でもスマイルに見えないこともない、デスヨネ?😅
![](https://blogimg.goo.ne.jp/user_image/52/76/995a8dde65ddd60e33d2433826ead715.jpg)
Coffee cake ですからコーヒーと共にいただきました。
ケーキはしっとり、胡桃は望んだ通りカリッと焼けて満足❤️❤
参考にしたのはこちらのレシピ
Ingredients
Cake
- 8 tablespoons (113g) unsalted butter, softened
- 1 cup (198g) granulated sugar
- 2 large eggs, at room temperature
- 2 cups (240g) King Arthur Unbleached All-Purpose Flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1/4 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon table salt
- 1 cup (227g) sour cream or plain yogurt, at room temperature
Topping
- 1/2 cup (99g) granulated sugar
- 2 teaspoons cinnamon
- 2 teaspoons King Arthur Pure Vanilla Extract
- 1/2 cup (57g) chopped walnuts or pecans, optional
Instructions
Bake ModePrevent your screen from going dark as you follow along.
- Preheat the oven to 350°F. Grease and flour a 9 1/2" tube pan, or a 9" x 9" pan.
- To make the cake: Beat together the butter, sugar, and eggs. In a separate bowl, mix together the flour, baking powder, baking soda, and salt.
- Add the flour mixture to the butter mixture alternately with the sour cream or yogurt, stirring after each addition.
- To make the topping: Combine all of the topping ingredients, stirring until evenly crumbly.
- Spread half the batter in the pan, and sprinkle with half the topping mixture. Repeat with the remaining batter and topping.
- Bake the coffee cake for 30 to 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean, or with just a few moist crumbs sticking to it. Glass pans may take an additional 5 to 10 minutes to bake through completely.
- Remove the cake from the oven; if you've baked it in a tube pan, wait 10 minutes, loosen the edges, and carefully turn it out of the pan. Place the cake right-side up (topping up) on a plate to serve. If you've baked the cake in a 9" x 9" pan, just serve it right from the pan.
- Serve the cake warm or at room temperature. Wrap the completely cooled cake airtight, and store at room temperature for several days; freeze for longer storage.
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