Jolly Good❣️Jolly Baking & Cooking 

お菓子を焼くこと、映画を観ること、猫!
好きなことについて書いています。

Lemon Curd レモンカード

2012-04-19 | condiments / preserves


curd    1. 牛乳などに酵素を加えてできる凝固物で、チーズの原料となる。酢やレモン汁などを加えてもできる。また生乳であれば自然な腐敗作用でも作られる。これらの作用でカードと乳清(whey)が作られる   2. 〔凝乳状の〕凝固物

大豆を煮て固めたもの(←単純化しすぎ!)つまり、豆腐は英語で bean curd です。

じぇれまいあ家ではレモンカード(カードの発音:『カ』より『ク』に近い)を常備しております。

レモン汁+卵+バター+砂糖=レモンカード すべてを混ぜて湯せんにかけてとろりとしたら出来上がり。

トーストに塗るのは勿論のこと

 

クッキーにはさんだり

チーズケーキにのせたり

ヨーグルトと混ぜたり・・・

写真はないけど、タルトのフィリングに、生クリームと混ぜてsyllabub(イギリスのデザート)に。。。

と、大活躍。 夏にはさっぱりするデザートが欲しくなるので、特に重宝してます♪

 

長持ちしません。 10日くらいが目安。  冷凍できます 

 

*********** 色々試してたどり着いた♪レシピはコレです **********

LEMON CURD

 Makes 2 small jam jars

 

the zest and juice of 4 unwaxed lemons

unsalted butter - 100g

caster sugar - 200g

eggs - 3 and 1 egg yolk

 

Put the lemon zest and juice, the sugar and the butter, cut into cubes, into a heatproof bowl set over a pan of simmering water, making sure that the bottom of the basin doesn’t touch the water. Stir with a whisk from time to time until the butter has melted.

            Mix the eggs lightly with a fork then stir into the lemon mixture. Let the curd cook, stirring regularly, for about 10 minutes until it is thick and custard like. It should feel heavy on the whisk.

            Remove from the heat and stir occasionally as it cools. Pour into spotlessly clean jars and seal.

  from Nigel Slater's lemon curd recipe