夏と言えばトマト 一年中あるけれどやっぱり夏のが断然美味しいですよね。
最近は色んな種類のトマトが出回っています。
ボリュームがあって食事になるトマトのタルトを作りました。
黄色のトマトが味が濃くてとても美味しかったです!
スライスしたトマトを載せます。
フィリングが出てしまわないように縁の部分をロールアップします。
(ファンオーブン)180度で20-25分焼きます。
良い焼き色がついたら出来上がり♪
トマトにも焼色がつきました。 トマトを焼くと味が濃くなりますね。
チキン+なす+レタス+ベビーリーフ+クルトンのサラダ
生野菜に目が無い、ってわけではありませんが、夏にはサラダを食べたくなります。
本日のランチ
lemony rice
roasted tomato tart with double-cheese crust
じぇれまいあの気まぐれサラダ
Ingredients:
3-4 onions, sliced
1 tbsp butter
olive oil, for drizzling
2 tsp sugar, plus a pinch
2 thyme sprigs leaves stripped, plus an extra sprig
5 sage leaves, shredded then finely chopped
85g fresh breadcrumbs
25g fresh Parmesan (or vegetarian alternative), grated
500g tomatoes (a mix of varieties looks great), thickly sliced
For the pastry
300g plain flour, plus extra for dusting
100g cold butter, cubed
85g mature cheddar, cubed
½ tsp salt
25g parmesan (or vegetarian alternative), grated
Method:
Make the pastry first. Put the flour, butter, cheddar and salt in a food processor. Pulse a few times, just until the butter and cheese are in smaller pieces. Measure 150ml of very cold water into a jug. Drizzle the water into the pastry, little by little, pulsing between additions, until it comes together into a rough ball – it will feel quite doughy. Wrap in cling film and chill for 1 hr.
Meanwhile, in a pan over a low heat, very gently soften the onions in the butter and a drizzle of olive oil. Stir in the sugar, thyme and sage, turn up the heat and cook for a few mins more until golden and sticky. Season and set aside to cool a little.
Heat oven to 200C/180C fan/gas 6. Dust a big baking sheet with more flour, then roll out the pastry on it to a rough circle, a little more than 0.5cm thick. Mix the onions with the breadcrumbs and Parmesan.
Leaving a good 5cm border all the way round, spread the onion mixture over the base, then arrange the tomatoes on top. Hand-roll and pinch the pastry edges up around the filling, pressing firmly to hold. Scatter over more thyme, plenty of seasoning and a pinch of sugar. Can now be covered and chilled for up to 12 hrs.
Drizzle with a little olive oil and bake for 25 mins until the pastry is crisp and golden. Serve warm or at room temperature, with a big salad, if you like.
へぇ~~。
要するに、別のことに意識を集中させれば止まる・・ってことかしら?
んじゃ・・・「The Lord of Ringsで指輪を捨てに行くのは誰?」とかいう質問でもOK?
・・な訳ないか。。。
最近は色んな種類のトマトが出回っています。
ボリュームがあって食事になるトマトのタルトを作りました。
黄色のトマトが味が濃くてとても美味しかったです!
チェダーチーズを練りこんだ生地をなんとなく(神経質になる必要なし!)丸く延ばしたら、炒めた玉ねぎにパルメザンチーズとパン粉を混ぜたものを真ん中におきます。(縁から数センチはあけておきます)
スライスしたトマトを載せます。
フィリングが出てしまわないように縁の部分をロールアップします。
(ファンオーブン)180度で20-25分焼きます。
良い焼き色がついたら出来上がり♪
トマトにも焼色がつきました。 トマトを焼くと味が濃くなりますね。
チキン+なす+レタス+ベビーリーフ+クルトンのサラダ
生野菜に目が無い、ってわけではありませんが、夏にはサラダを食べたくなります。
本日のランチ
lemony rice
roasted tomato tart with double-cheese crust
じぇれまいあの気まぐれサラダ
********** 今日使ったレシピ ************
Ingredients:
3-4 onions, sliced
1 tbsp butter
olive oil, for drizzling
2 tsp sugar, plus a pinch
2 thyme sprigs leaves stripped, plus an extra sprig
5 sage leaves, shredded then finely chopped
85g fresh breadcrumbs
25g fresh Parmesan (or vegetarian alternative), grated
500g tomatoes (a mix of varieties looks great), thickly sliced
For the pastry
300g plain flour, plus extra for dusting
100g cold butter, cubed
85g mature cheddar, cubed
½ tsp salt
25g parmesan (or vegetarian alternative), grated
Method:
Make the pastry first. Put the flour, butter, cheddar and salt in a food processor. Pulse a few times, just until the butter and cheese are in smaller pieces. Measure 150ml of very cold water into a jug. Drizzle the water into the pastry, little by little, pulsing between additions, until it comes together into a rough ball – it will feel quite doughy. Wrap in cling film and chill for 1 hr.
Meanwhile, in a pan over a low heat, very gently soften the onions in the butter and a drizzle of olive oil. Stir in the sugar, thyme and sage, turn up the heat and cook for a few mins more until golden and sticky. Season and set aside to cool a little.
Heat oven to 200C/180C fan/gas 6. Dust a big baking sheet with more flour, then roll out the pastry on it to a rough circle, a little more than 0.5cm thick. Mix the onions with the breadcrumbs and Parmesan.
Leaving a good 5cm border all the way round, spread the onion mixture over the base, then arrange the tomatoes on top. Hand-roll and pinch the pastry edges up around the filling, pressing firmly to hold. Scatter over more thyme, plenty of seasoning and a pinch of sugar. Can now be covered and chilled for up to 12 hrs.
Drizzle with a little olive oil and bake for 25 mins until the pastry is crisp and golden. Serve warm or at room temperature, with a big salad, if you like.
**********しゃっくりを止める方法**********
突然しゃっくりに襲われたAちゃん。 隣りに座っていたYちゃんが
「豆腐は何からできてるの?」と尋ねる。
「・・・だ・だいず?」
答え終わったときには止まってました。
ほかにも
カップの縁に割り箸を十文字に置き、割り箸と割り箸の間から水を飲む
というのも効果があるんですって!
「豆腐は何からできてるの?」と尋ねる。
「・・・だ・だいず?」
答え終わったときには止まってました。
ほかにも
カップの縁に割り箸を十文字に置き、割り箸と割り箸の間から水を飲む
というのも効果があるんですって!
へぇ~~。
要するに、別のことに意識を集中させれば止まる・・ってことかしら?
んじゃ・・・「The Lord of Ringsで指輪を捨てに行くのは誰?」とかいう質問でもOK?
・・な訳ないか。。。
ところで、この日に頂いた四角いお菓子(レモンカードの味がした)、なーにー??めちゃくちゃおいしかったですー!習いたーい!!・・・まだ習ってないはず!
よろしくお願いいたします♪
考えることは同じねぇ~。 ワタクシもやってみたくて仕方ないんだわ。 ワタクシの場合一番近くに居るのが英国人ですからして、「トーフハナニカラデキテルノ?」とカタカナで言ってもダメでしょうねぇ。
するってぇと「What does Tofu made from?」と聞いてみるんでしょうか?
これで効果があればこの方法は万国共通ということになりますね!(そーなのか?)
>ところで、この日に頂いた四角いお菓子(レモンカードの味がした)、なーにー??
おお?気に入ってもらえました?
lemon cream crumb bars http://blog.goo.ne.jp/princesspippa/e/388338668084897f3a874e0c25766f4e
です。
次回のJolly Baking & Cookingで作ろうかと思っていたところです。
気に入ってもらえたようなので決定~~~!!!