映像の冒頭に出てくる料理は、橋詰めにあるフィリピンの惣菜屋で撮影した。
料理名は最初から順に、1.Relyeno、これはバンガスという魚を調理したもので美味しい。2Tocho、3Sinigang na Bangus、4Menudo、5beefstake、6Sapsuy、7Lumpia sariwa。
フィールドワークだから、訪れる土地は観光地とは趣が異なる。それは先ずガイドブックに載っている土地ではない事。従って映像を見て感動する要素は皆無。そのかわり地理学的な低湿地帯でどうやって人々は暮らしてゆくのか、そうした地域が近年都市化されてきて混在した景観になりつつある。専門外の人達からすれば興味のない地域だが、今後変化してゆく景観だから見ておく必要がある。
どうせ工事でなくなるのだから、土地は随所にゴミが散乱し訪れたくない様相だ。そんな中を歩いて行くと、突然工場のゲートにでくわし、ガードマンが飛んでくる。
「お前達、なにやってんの工場の前で!」
工場なんか後から進出してきた割には、威張っている。
それまでの農家暮らしに、産業が登場し、チグハグな景観になっている。
道路沿いの小さな屋台の叔母さんが土地の人なのだろう。フレンドリーな会話に、私は少し救われた。
ここは無味乾燥で混沌とした地域である。
このフィールドワーク・ブログもあと2回で終わりにしよう。
The food at the beginning of the video was shot at a Filipino side dish shop in Hashizume.
The names of the dishes are 1.Relyeno from the beginning, which is a delicious cooked fish called Bangus. 2Tocho, 3Sinigang na Bangus, 4Menudo, 5beefstake, 6Sapsuy, 7Lumpia sariwa.
Because it is a fieldwork, the land you visit is different from a tourist spot. First of all, it is not the land listed in the guidebook. Therefore, there are no elements that impress you when you see the video. Instead, how people live in geographically low-lying areas, such areas have become urbanized in recent years and are becoming mixed landscapes. It's an area that isn't of interest to non-specialists, but it's a landscape that will change in the future, so you need to look at it.
The land is scattered with garbage and I don't want to visit it because it will not be under construction anyway. As I walked through it, I suddenly came across the gate of the factory and a guard man flew in.
"You guys, in front of what you're doing at the factory!"
Even though the factory has expanded afterwards, it is overwhelming.
Industry has emerged in the farmer's life until then, and the landscape has become a bit of a hug.
The aunt of a small stall along the road is probably a local person. The friendly conversation saved me a little.
This is a dry and chaotic area.
Let's finish this fieldwork blog in two more times.
SAN-NICOLAS,BALAGTAS
SONYα6600、E18-135mm/F3.5-5.6